45 millióból duzzasztják óriásira a memphisi Elvis-komplexumot

Ma lenne 82 éves Elvis Presley - 42 évesen hunyt el a világsztár
Vágólapra másolva!
45 millió dollárt költenek, hogy kétszer akkora területen fogadhassák az évi 650 ezer látogatót Gracelanden, Elvis egykori lakhelyén. Az új monstrum az Elvis-kúriával átellenben, az út túloldalán épül. Igaz, itt nem néhány lépésnyi távolságokról van szó. 
Vágólapra másolva!

Nehéz elképzelni, hogy mi minden történik Gracelanben, az Elvis Presley egykori otthona köré épült hatalmas komplexumban, ami nyilván egyre inkább hasonlít egy épített dzsungelre, mint a helyre, ahol a Király valóban élt. Olyan zarándokhely ez, ahol tényleg minden van. De talán szükség is van mindenre, hiszen rengetegen járnak oda.

Graceland kúriája még 1939-ben épült - a fotó 1985-ös Forrás: AFP/Jim Reid

Vannak az egyszerű látogatók, akik beérik néhány órával, de sokan mennek oda napokat eltölteni. A különböző nemzeti ünnepek köré is szerveznek bulikat, de van ott külön rendezvény Elvis születésnapján, januárban, és van Elvis fesztivál is augusztusban. Az átlagos látogatókon kívül pedig

sokan szervezik Gracelandbe az esküvőjüket.

Ez a hihetetlen érdeklődés Elvis és a rock and roll-történelem iránt valószínűleg még jó ideig nem lankad. A hihetetlen szintet pedig nagyon nehéz elképzelni arról a Magyarországról, ahol tényleg sokan szeretik az Eddát, mégsem mennek Pataky Attila miatt Miskolcra házasságot kötni.

Egyébként Graceland a Fehér Ház után

a második leglátogatottabb magánlakhely az Egyesült Álalmokban

- évi több mint 650 ezer ember megy oda. Ilyen érdeklődés mellett pedig némileg megbocsátható a sok fejlesztés, a természetes, vagyis eredeti elvises környezet feldúlása, hiszen kezdeni kell valamit a tömeggel. Egy ideig még elment egy kisebb fogadó, aztán lett belőle több, végül pedig hotelt építettek. Azt meg már ki tudja, mi volt előbb, a hatalmas, aszfaltozott parkoló, vagy a lakókocsi park? Ugyanis gondolni kell azokra a rajongókra, akik nem engedhetik meg a fényűző hotel, vagy csak szeretnek kempingezni. A lényeg, hogy már tényleg minden van. Legalábbis volt. Mert

most ehhez a mindenhez is hozzáépítenek.

Graceland, középen az Elvis Presley Boulevard-ral. Sárga: Hearbreak Hotel; zöld: Elvis Meditációs kertje, benne a kis lila folt a kúria; Lila: a készülő bővítménykomplexum helye Forrás: Google Maps

2017. március 2-án adják át a kibővített komplexumot, és mindjárt egy több napos rendezvényt szerveztek az esemény köré, amire már lehet is jegyeket rendelni. Az 1977 óta kiépült Graceland komplexum az Elvis Presley Boulevardon van. A lakóvilla köré szép lassan látogathathatóvá tették az úgynevezett Elvis Presley's Meditation Garden ('Elvis meditációs kertje'), és kisebb nagyobb épületeket is felhúztak. A boulevard másik oldalán épült fel egy hatalmas hotel. A híres dalról, a Heartbreak Hotel-ről elnevezett Elvis Presley's Heartbreak, ami egy óriási, két épületes szálloda. Mögötte a lakókocsis kemping, mellette pedig a hatalmas, körülbelül 1000 férőhelyes nyitott parkoló.

A parkoló mellett eddig egy hatalmas zöldterület volt, valami park-féle. Nagyjából akkora, mint az út túloldalán lévő óriási meditációs kert. Ide kerül a márciusban nyitó,

45 millió dollárból épített új komplexum, aminek az Elvis Presley's Memphis nevet adják.

A márciusi nyitásról még novemberben számoltak be, és nagyon titokzatosak, mert azon kívül, hogy építik, semmit nem árulnak el. Egyetlen látványtervet adtak közre, amiből alig derül ki valami, hiszen semmit nem látni az épületek részleteiről, főleg nem arról, hogy melyikben mil lesz. Az üzemeltetőktől kértünk ugyan képeket a fejlesztésről, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Szerencsére a Google Maps különböző nagyítási fázisai bepillantást engednek a fejlesztés menetébe, így legalább látszik, mekkora munkáról van szó, meg hogy mi is volt a komplexum helyén.

A 45 millió dolláros fejlesztés két fázia Forrás: Google Maps

A nyitóbuli négy napos lesz, tele koncertekkel. A tervek szerint az új központtal több mint

kétszeresére duzzad a látogatható részek területe.

Az egyik nyilatkozó vezető szerint az elmúlt nagyjából 30 évben az egész "Elvis-sztorinak" csupán egy szeletét tudták megmutatni. Kitaláltak egy új VIP-túrát is, ami szintén márciustól elérhető. Nem írják, milyen hosszú, de valószínűleg nem egy másfél órás sétáról van szó. Az újítások között szerepel egy autómúzeum is, ahol Elvis 20 kocsiján kívül más járművek is lesznek. Mivel a terület hatalmas, a VIP-túra résztvevőit meglepetés járműveken hozzák-viszik majd.

A jelenlegi fejlesztés egy komolyabb beruházás második fázisa. Az első volt a hotel felhúzása és környékének kiépítése. És ezzel a 45 milliós kiegészítő komplexummal összesen 137 millió dollárt költöttek az egészre.

Elvis egykori hálószobája a kúriában Forrás: Wikipedia/David Brossard - Flickr

Nyomdásztól a Királynak

Elvis akkor vásárolta Gracelandet, mikor az előző házuk környékét ellepő a haverok, rajongók és újságírók miatt folyamatos balhék voltak a szomszédokkal. Azt a - szintén memphisi - házat Elvis már a zenélésből vette családjának (körülbelül 40 ezer dollárért). A folyamatos feljelentések miatt Elvis arra kérte a szüleit, hogy nagyjából

100 ezer dollár értékben nézzenek ki egy megfelelő házat szintén Memphisben.

Egy olyat, amihez nagyobb föld is tartozik. Így találtak Gracelandre, ami akkoriban jóval messzebb volt a belvárostól, de azóta már csak pár kilométer választja el tőle. A földeket még a 19 században vette egy nyomdász, aki a lányáról, Grace-ről nevezte el a birtokot. A földterülethez tartozó kúriát már Grace Toof halála után unokahúga építtette 1939-ben. Elvis Presley pedig 1957-ben vette meg az egészet 102 ezer és 500 dollárért.

Beállt a kisteherautó

Elvis anyja egy évvel Graceland megvétele után, 1958-ban meghalt. Két évvel később apja, Vernon Presley elvett egy Dee Stanley nevű nőt, akinek volt három gyereke. Elvis nem igazán jött ki a nővel. Egyrészt valószínűleg nem tetszett neki, hogy az apja alig két év után talált magának valakit, másrészt pedig idegesítette, hogy amíg ő nincs otthon, a nő Graceland királynőjét játssza. Elvis anyja rendezte be a házat, ő választotta ki a függönyöket is, amit az új nő semmibe vett, és amit tudott, kicserélt, átrendezett. Elvist ez végtelenül zavarta, és végül megoldotta a helyzetet. Az egyik délután megállt a ház előtt egy kisteherautó, amire Stanley összes cucca felkerült: ruhák, állatok, konyhai felszerelés, minden. Elvis végül vett egy házat apjának és a nőnek.

Graceland hamar megtelt élettel. Kiváló otthonnak bizonyult a rövid idő alatt hatalmasra duzzadó Elvis intézmény számára. Rengetegen fordultak meg ott naponta. Az Elvis körüli homályos klán tagjai egymásnak adták a kilincset, vagy éppen töltötték ott közösen az időt - leginkább szórakozással. Amíg ott élt az apja, még medence is volt a hálószobájában. Mellette persze egy zenegép, tele Elvis lemezeivel. Állítólag Elvis sokszor órákat töltött a hálószobájában, és

a képernyőket bámulta. Ugyanis az egész birtok tele volt kamerákkal, Elvis pedig szerette nézni, hogy mi mindene van.

Gracelandben a Király 1977-es halála után is éltek a Presley család különböző tagjai. Így például Elvis egyik nagynénje, Delta is, aki férje halála után költözött oda, és egészen 1993-as haláláig ott élt. Abban az évben örökölte meg Gracelnadet Elvis lánya, Lisa Marie Presley, mivel akkor töltötte be a huszönötöt. Elvist, szüleit, a meg nem született ikertestvérét és nagyanyját is a gracelandi kúria köré épült meditációs kertben temették el.