Magyarország vagy halál - és ezt argentinok mondják

Hungría zenekar
Vágólapra másolva!
Van egy Hungría nevű argentin zenei formáció, és 2016-os lemezének címe: Magyarország vagy halál – így, magyarul. A dalok közt olyan számcímekre bukkanunk, mint Rubik, Los magyares mágicos vagy Komondor. Elképzelhető, hogy a tagok egyikének sincs semmiféle kapcsolata a magyarokkal, de még egy disszidens nagyapa, ükapa sem? Megkerestük az együttest, elmondták, honnan e fura vonzódás. 
Vágólapra másolva!

Egy házibuliban mutatta egy barátom, aki a nemzetközi progresszív rock egyik nagy tudora, hogy létezik egy Hungría (Magyarország) nevű banda, argentinok, és egészen különös számcímeik vannak. A Magyarország vagy halál lemezcím Argentínában igencsak különösen hat, nemhogy nem értik a spanyolt, illetve castellanót beszélő helyiek, de még csak el sem tudják olvasni rendesen. És mire véljünk olyan számcímeket a 66 perces anyagban, mint a Bizarrnak tűnik, de ez valami budai dolog, Rubik, Komondor, illetve Egy kövér kopasz rohan feléd, a szájában egy patkánnyal?

Forrás: Picasa

Mi visz rá egyáltalán két 23-24 éves Buenos Aires-i srácot, hogy magyar címeket adjon a dalainak, a lemeznek, sőt, magyar nevet a bandának? A zenekart – amely valahol a progresszív metál, a posztrock és a math rock között lehet, ha ezt az argentin szakipari definíciót elfogadjuk – sikerült elérnünk: Diego Manatrizio és Facundo Semerena alkotja, fiatalok, de már több bandában megfordultak korábban. Improvizatív zenét játszottak különféle felállásban, de felfigyeltek arra, hogy ketten jobban megértik egymást zenei téren, mint másokat, így együtt maradtak, és alkottak egy duót.

A Hungría zenekar

„A zenekar neve azért lett Hungría, mert mindkettőnknek tetszett a szó hangzása, és az, ahogy leírva kinézett, függetlenül az országtól. Később egyre több magyar vonatkozású címet adtunk a szerzeményeinknek, kitaláltunk sztorikat, ezzel játszottunk.

de nyilván szeretnénk egyszer ellátogatni Budapestre” – mesélték a srácok az Origónak.

Zenei képzettségük van, Ligeti György és Bartók Béla munkásságát valamennyire ismerik, de sokkal többet nem tudnak az országunkról.

Nemhogy Magyarországon, de még Európában sem jártak.

„Még tervezgetjük az utat, de ezt egyértelműen meg akarjuk valósítani, előbb-utóbb. Tervezzük, hogy elmegyünk Európába zenélni, de anyailag még nem állunk úgy” – mondták.

A betűtípus minden zenekarnál fontos

Átlagos nézőszámot nem tudott mondani Facundo Semerena dobos, de elégedetten konstatálja, hogy szép lassan növekszik az őket meghallgatók tábora, jóllehet, egyáltalán nem populáris tömegzene, amit játszanak. Nagyon sok fellépésük van.

Mágikus magyarok – és izlandiak

Az egyértelműen magyar témák (Rubik, Komondor, Los magyares mágicos) mellett figyelemfelkeltő a lemez borítóján egy cím, amely magyarul van írva: Ki a f*sz vagy te?, így szól (csillag nélkül), azaz a spanyolajkú közönség nem is érti egyáltalán. A láthatóan nem finomkodó zenészek azt mesélték, hogy a Birdman című filmből vették ezt a kérdést, az angolt átfordították magyarra, így született ez a cím. (Spanyolul is van ilyen kérdés, bunkó módban, de ott a mierda szót használják az ismeretlen ember kilétének felderítésekor).

Hungría – La trilogía de Andy Carroll I

A Magyarország vagy halál cím nyilván nem egy földrajzi utalás, hanem sokkal inkább egy elszántságot fejez ki. A tagok szerint ez annak a jelképe, hogy ők határozottan végig akarnak menni egy úton – erről egy argentin zenei honlapnak beszéltek korábban. „Játszunk a dalszámok neveivel, és a nyelvekkel is, ami furcsának hathat. Van például egy számunk, amelynek a címében benne van Andy Carroll futballista. Ennek az oka, hogy többször volt olyan próba után, hogy Playstationön játszottunk egy kicsit, és mindig történt ezzel a játékossal valami furcsaság.”

Bizarrnak tűnik, de ez valami budai dolog

Érdekes lehet, hogy a dél-amerikai nagyvárosban (külvárosaival együtt 17 millió lakos!) működő duó mennyire elvágyódik, legalábbis a dalcímek megválasztásakor úgy tűnik. Az első anyaguk még tele volt izlandi utalással. „Izland egy referenciapont. Egyik korai beszélgetésünk során felfedeztük, hogy mindketten mennyire kedveljük ezt az országot” – mesélték egy interjúban. Björkkel kezdték a zene megismerését, később beszereztek más zenéket, DVD-ket, és mellé egy kis depressziót is.

– summázták.

Hungría zenekar

Hatások, eredmények

Diego Manatrizio a King Crimson nevű angol progresszív rock-együttest, a Tera Melos amerikai bandát említi, illetve a Pink Floydot, mint olyan zenekart, amely kulcsfontosságú volt zenei fejlődése szempontjából. Facundo Semerenára hatott Andrés Vilanova, a Carajo argentin metálegyüttes, a Primus és a Tera Melos. A Radiohead és az argentin Defórmica is szóba kerül, ha a kedvenceikről kérdezik őket.

Magyarország vagy halál – teljes lemez, 66 perc

Túlzás lenne azt állítani, hogy rétegzenéjükkel sportcsarnokokat töltenek meg, hogy minden porteño tangó helyett őket hallgatja, de a kritikák szeretik a duót. A Fecking Bahamas zenei portál

a legjobb 20-ba tette az albumukat

2016 math rock lemezei között, a Cabeza de Moog argentin oldal pedig a helyi underground élmezőnyébe teszi őket, és így írt róluk: „A Hungría egy olyan együttes, ami mellett nem lehet elmenni, értékelnünk kell a lendületét és találékonyságát.” Így viszi két argentin srác országunk jó hírét szerte a világban, vagy legalábbis egy szegmensében – úgy, hogy valójában az égvilágon semmi közünk sincs a dalokhoz.