Ádámok és Évák a Nemzeti Színházban

Nemzeti Színház, 2016.09.03. Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095, színtársulat, előadás, kultúra,
A Nemzeti Színház épülete
Vágólapra másolva!
Január 27-én tartják az Ádámok és Évák ünnepe gálaestjét a Nemzeti Színházban: a magyar kultúra napjához kapcsolódva diákszínjátszók mutatják be díszelőadás keretében munkájuk eredményét. A játék szervezője, a díszelőadás rendezője Rubold Ödön színművész.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Színház ifjúsági programjai között fontos helyet foglal el az Ádámok és Évák ünnepe elnevezésű középiskolás játék. A Szolnoki Szigligeti Színház évekkel ezelőtt indított kezdeményezése mára országos mozgalommá fejlődött. A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház negyedik éve adja át egy napra nagyszínpadát a diákszínjátszóknak. Előadásukban balladákat, bibliai történeteket, egy éve pedig Az ember tragédiájá-t láthatta a közönség.

A Nemzeti Színház épülete Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az idén is a magyar kultúra napjához közeli napon rendezik meg az eseményt: 240 budapesti és Budapest környéki diák ezúttal

a 18. századi iskolajátékba lehel új életet.

Szeptember 24-én, a színház nyílt napján sorsolták ki, hogy melyik iskola melyik iskoladrámával foglalkozik: azóta próbálják a darabokat a diákok tanáraik és színházi mentoraik segítségével.

Az egymást követő rövid előadások végén az idén is szakemberekből álló zsűri értékeli a játszó csoportokat. Az öttagú zsűri elnöke A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, tagjai pedig Rideg Zsófia, a Nemzeti Színház dramaturgja, Kiss József színművész, író, rendező, a szolnoki kezdeményezés ötletgazdája, rendezője, Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője és Quintus Konrád színművész-rendező, a József Attila Színház ifjúsági programjainak koordinátora.

A résztvevő iskolák között van a Szentendrei Református Gimnázium, a Deák téri Evangélikus Gimnázium, a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium, a Madách Imre Gimnázium, valamint a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola.

A játékban részt vesz továbbá a GNM Színitanoda, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Lónyay utcai Református Gimnázium és Kollégium. Emellett a nézők láthatják a Sylvester János Református Gimnázium, az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola, a Váci Piarista Gimnázium, továbbá a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium produkcióját is.

A résztvevők munkáját nemzeti színházi mentorok, köztük

Söptei Andrea, Nagy Mari, Rubold Ödön, Farkas Dénes, Olt Tamás, Bakos-Kiss Gábor, Fehér Tibor, Varga József, Tóth László, Tóth Auguszta, Horváth Lajos Ottó

színművészek és Pintér Szilvia drámapedagógus segítette.