Vágólapra másolva!
Ezerszer olvasott újságírói közhely, amikor valamiről azt írják, minden eddiginél jobb, érdekesebb, nagyszerűbb, stb. De a Nemzeti Színház idei tavaszi nemzetközi színházi fesztiválja, a negyedik MITEM valóban az. Hihetetlen nagy alkotók előadásait lehet majd megnézni. Mindenek előtt jön Alvis Hermanis társulata – őt a legfontosabb európai színházi magazin a világ tíz legnagyobb hatású színházrendezője közé választotta. Alvis Hermanis rendezte egyébként néhány hete a milánói Scala évadnyitóját, a Pillangókisasszonyt az egész világon élőben közvetítették a televíziók, Magyarországon az M5. Jön Rimas Tuminas, a Vahtangov színház produkciójával, jön Eimuntas Nekrosius, ő litván világsztár, szintén a világ leghíresebb színházrendezői közé tartozik. Andrzej Seweryn nagy lengyel színész és rendező Shakespeare Forever! című előadása jön. Ő több Wajda-filmben játszott, például A karmesterben ő volt John Gielgud partnere. És hosszú ideig állandó tagja volt a Comedie-Francaise-nek, azaz, a francia nemzeti színháznak. Rajta kívül csak két, nem francia anyanyelvű színész volt a Comedie tagja, a színház többszáz éves történetében. Jön a dán Odin Színház, Eugenio Barba, a huszadik század egyik legnagyobb hatású színházművészének előadásával. Érkezik a stockholmi Királyi Színház, jönnek olasz és norvég társulatok, itt lesz a szatmárnémeti és a marosvásárhelyi színház is, és Silviu Purcarete világsikerű Faust-ja is. Ez egy különleges előadás, egy hatalmas csarnokban mutatják be. Látható lesz Krystian Lupa rendezése is. És itt lesz a világhírű Alekszandrinszkij Színház Bűn és bűnhődése, a közel 6 órás előadást Vidnyánszky Attila rendezte.Tizenegy országból 24 előadást láthat a IV. Madách Nemzetközi Színházi Talákozó közönsége április 12. és 30. között Budapeten. 
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila főigazgató "csodaelőadásként" szólt Silviu Purcarete Faust-rendezéséről, amely nem férne be a Nemzeti színpadára, ezért a Magyar Állami Operaház új játszóhelye, az Eiffel-bázis ad otthont a produkciónak. Silviu Purcarete Faustja különleges helyzetben született, a rendező eredetileg egy ipari csarnokba álmodta meg Goethe művét.

MITEM – sajtótájékoztató Fotó: Talán Csaba

Krystian Lupa pedig Thomas Bernhard Irtás című regényéből készített sajátos hangulatú előadást, amely a fesztivál nyitódarabja lesz. A litván Rimas Tuminas Puskin Anyeginét hozza el a moszkvai Vahtangov Színház társulatával, Platonov Fro című darabját Mihail Rahlin vitte színre a Moszkvai Művész Színházban, a legnagyobb múltú orosz teátrumban, az Alekszandrinszkij Színházban pedig Vidnyánszky Attila rendezte meg a Bűn és bűnhődést egy öt és fél órás előadásban. Vidnyánszky Attila az Origo-nak azt mondta:

azért nevezte a „mesterek fesztiváljának" az idei találkozót, mert nagyon sok jelentős, az elmúlt évtizedeket és a jelent meghatározó, a világ színházaiban is évonalbeli rendező jön Budapestre tavasszal, amelyre még nem volt példa. A MITEM-ről idén sem hiányoznak a határon túli magyar színházak, és a "nagy nevek" mellett egzotikus vendégek is, például egy tatár színház is érkezik.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója Fotó: Talán Csaba

A főigazgató azt is hangsúlyozta, hogy már az első színházi találkozó idején, 2014-ben megfogalmazták a MITEM alapelveit. A cél az, hogy a Nemzeti Színházhoz hasonló formában működő külföldi színházakkal keressék ak apcsolatot.

– az idén például Eugenio Barba két rendezését is elhozza a holstebrói Odin Színházból, és Thomas Richards, az olasz Pontedera színház Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjel című darabját mutatja be . Ők a fiatal, új lendületet hozzák a rendezvényre.

A Nemzeti Színház négy előadását láthatják a nézők a MITEM-en, a fesztivál programjába a III. Richárd, a Cyrano de Bergerac, A krokodilus és a Részegek című produkciók kerültek be a repertoárból.

Vidnyánszky Attila az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondta: a színház előadásait rendszeresen megnézik a külföldi rendezők és színészek is , és nagyon jó visszajelzéseket kaptak. Vidnyánszky Attila a szakmai programokra is felhívta a figyelmet. Minden előadás után a nézők találkozhatnak a színészekkel, rendezőkkel.

"Csodaelőadások" lesznek a MITEM-en Fotó: Talán Csaba

„Egy-egy találkozás Barbával , Tuminassal vagy Hermanissal felejthetetlen élmény mindenki számára"

– hangsúlyozta a főigazgató. A mesterkurzusokat peidg Barba színészei tartják majd. Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet a Helmuth Stühmer díszleteiből rendezendő kiállításra is.

Hoppál Péter, államtitkár Fotó: Talán Csaba


Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Origo kérdésére azt mondta, Európában és Magyarországon is zajlik a színházi szakmai megújulás.

Az államtiktár hangsúlyozta: tavaly 330 színházi társulat 26 ezer 473 előadást mutatott be, és míg 2010-ben négy és félmillióan vettek színházjegyet, addig tavaly már hatmillió hétszázezren mentek el színházba. „A közönség is elismeri, és szereti a magyar színházművészetet" – mondta az államtitkár. Kiemelte:

ahogyan a kormány 2014 és 2017 közötti időszakra biztosította az évi 200 millió forintos támogatást a MITEM-nek, úgy most egy újabb határozattal 2018 és 2020 között is biztosítja a Tavaszi Fesztivál, a MITEM és a CAFe Budapest fesztiválok forrását.

Ezt azért tartják fontosnak, mert a fesztiválok programjai, időponjai kiszámíthatóak, biztonsággal szervezhetik ezeket, így Budapest és Magyarország brandjét még magasasbbra lehet emelni és stabilizálni.

Szűcs Nelli Fotó: Talán Csaba


Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színésznője három darabban is játszik majd a színházi találkozón: A krokodilusban, a III. Richárdban és a Részegekben. Elmondta: nagyon erős lesz az idei fesztivál, parádés előadásokat láthatnak majd az érdeklődők. A kiváló rendezők és színészek őt is erősítik.

– hangsúlyozta Szűcs Nelli. Azt is elmondta az Origo-nak, hogy a fesztivál egy kicsit olyan a színészeknek, mint a sportolóknak az olimpia.

"Ez a fesztivál nekünk olyan, mint a sportolóknak az olimpia" Fotó: Talán Csaba

Már tavaly is nagyon nehezen lehetett jegyeket kapni a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó előadásaira. A jegyeket január 24-től már meg lehet vásárolni.