Átadták a zeneművészeti Junior Prima Díjakat

2016.10.27. 21:50

Idén is tíz fiatal zeneművész vehette át a Junior Prima Díjat csütörtök este a Müpában tartott gálaesten.

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadón elmondta: az MVM új stratégiát hirdetett, amelynek kiemelt eleme a tehetségek támogatása, az innováció és a múlt értékein alapuló, a jövőbe mutató értékteremtés. Kiemelte: a díjat rangos, nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri ítélte oda, így

ez az elismerés bárhol a világon megállja a helyét.
A Junior Prima Díj tíz nyertese két-kétmillió forintos támogatásban is részesül - tette hozzá.
Felidézte, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2008-ban alapította a díjat, amelyet idén kilencedik alkalommal adtak át.

A díjat rangos, nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri ítélte oda, így ez az elismerés bárhol a világon megállja a helyét.Forrás: MTI/Kallos Bea

Nehéz dolga volt a zsűrinek

Vigh Andrea zsűrielnök, a Zeneakadémia rektora elmondta: a fiatalok számára nagy lehetőség ez a díj, amely nélkül a "szárnynyitogatás" sokkal nehezebb lenne pályájuk elején. Hangsúlyozta, hogy idén is nehéz dolga volt a zsűrinek, mivel Magyarországon kifogyhatatlan a zenei tehetség, és csupán tíz olyan fiatal művészt részesíthetnek a díjban, aki nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zenei világ fontos szereplője is lesz a következő években.

A díjazottak:

  • Baranyai Barnabás gordonkaművész
  • Boros Mihály zongoraművész
  • Brindás Barnabás harsonaművész
  • Csabay Domonkos zongoraművész
  • Erdélyi Dániel karmester
  • Homoki Gábor hegedűművész
  • Kocsis Krisztián zongoraművész
  • Rab Gyula tenor
  • Ránki Fülöp zongoraművész
  • Tornyai Péter zeneszerző

A díjak odaítélésében közreműködő zsűri tagja volt Vigh Andrea Liazt-díjas hárfaművész, Rost Andrea Prima Primissima és Kossuth-díjas operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező és Balázs János, Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész.


Az MVM Zrt. gondozásában az elmúlt években kilencven tehetséges fiatal kapta meg a zeneművészet terén kimagasló teljesítményért járó Junior Prima Díjat. A társaság célja, hogy az elismeréssel és az anyagi támogatással ösztönzőleg hasson a minél magasabb szintű teljesítmények eléréséhez, segítséget nyújtson a fiatalok pályakezdéséhez és további fejlődéséhez.