Kiállítják a pisztolyt, amellyel Van Gogh öngyilkos lett

van gogh önarckép levágott füllel
Vágólapra másolva!
Az amszterdami Van Gogh Múzeum pénteken nyíló új kiállításán először láthatja a közönség azt a pisztolyt, amellyel a festő 1890-ben lelőtte magát.
Vágólapra másolva!

A téboly határán című kiállítás arra keresi a választ, hogy milyen mentális betegsége volt a művésznek, amely többek között arra késztette, hogy levágja a saját fülét, majd 1890-ben, 37 éves korában öngyilkos legyen, illetve, hogy

állapota milyen hatással volt művészetére.

Most először szentelnek egy egész kiállítást Van Gogh betegségének, amelyen többek között rajzokkal, festményekkel, levelekkel és más, ritkán látott dokumentumokkal járják körbe a kérdést.

Múzeumban

most lesz először látható az a fegyver is, amellyel Van Gogh öngyilkos lett.

A festő 1890. július 27-én lőtte mellbe magát egy Párizs közeli mezőn, és még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol akkoriban lakott, de 30 órával később belehalt a lövésbe. A pisztolyt akkor nem találták meg. 1960 táján egy földjét művelő gazda bukkant rá egy hétmilliméteres pisztolyra azon a mezőn, ahol Van Gogh öngyilkos lett. A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy a fegyver 50-60 éve lehetett a föld alatt, azaz valószínűleg ez az a fegyver, amellyel a festő lelőtte magát.

A szeptember 25-ig látogatható kiállítás egy másik érdekes darabja egy közelmúltban megtalált levél Felix Rey orvostól, aki Van Gogh-ot kezelte a kórházban, amikor a festő a dél-franciaországi Arles-ban levágta fülét.

Rey levelében egy rajz is található, amelyen az látszik, hogy Van Gogh a teljes bal fülét levágta, nemcsak egy részét, ahogy sokáig gondolták. A kiállításon emellett számos más ritkán látható dokumentumot is bemutatnak a festő mentális betegségéről, amelyről azóta sem tudják pontosan, hogy mi lehetett.