Átadták a Nemzet Művésze díjakat

2016. 08. 01. Interjú Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr Operatőr rendező érdemes művész
Vágólapra másolva!
Koltai Lajos operatőr, Mécs Károly színművész, Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, író, műfordító és Varga Imre szobrászművész lépett a Nemzet Művészei közé.
Vágólapra másolva!

A díjat csütörtökön a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adta át.

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2013-ban alapította az Országgyűlés. A díjjal a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőit jutalmazzák személyes megbecsülésük és méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A Nemzet Művésze díj Bizottság 2016-ban öt művésznek ítélte meg.

Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, író, műfordító, Koltai Lajos operatőr, filmrendező, Mécs Károly Színművész és Varga Imre szobrászművész lépett a Nemzet Művészei közé csütörtökön.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr csütörtök óta a Nemzet Művésze is Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A filmművészet kategórájában Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a magyar filmművészet nemzetközi megbecsülése terén nyújtott

kiemelkedően gazdag operatőri életművéért kapta az elismerést.

Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja a magyar- és világirodalom klasszikus szerepeinek értékteremtő megformálásáért,

a filmművészet terén nyújtott feledhetetlen alakításainak megbecsüléseként lett díjazott.

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész is a Nemzet Művésze már Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az irodalom területén Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az MMA rendes tagja a kortárs magyar irodalom történetét gyarapító költői életműve elismeréseként és

értékteremtő műfordítói tevékenységének megbecsüléseként részesült a kitüntetésben.

Kalász Márton Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító Őrmezőn, a Költők Parkjában 2013-ban Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Varga Imre Kossuth-díjjal kitüntetett szobrászművész a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítása, a klasszicista-realista eszményt megújító monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségének elismeréseként érdemelte ki az elismerést. Varga Imre helyett fia, Varga Mátyás szobrász, festőművész vette át az elismerést csütörtökön.

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész is a Nemzet Művésze csütörtök óta Forrás: MTI/Illyés Tibor

Építőművészet díjkategórában Bán Ferenc Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, az MMA rendes tagja a kortárs építészeti kánon részeként értelmezhető, plasztikus formavilágot megjelenítő, progresszív szellemű életmű, valamint építész generációkat kiművelő oktatói pályafutása elismeréseként és nagyrabecsüléseként vehette át a díjat.

Balog Zoltán csütörtöki ünnepi beszédében elmondta: "ma elismerjük azokat a művészeket, akik életükkel és műveikkel

Balog Zoltán azt is mondta, hogy "a művészet és művészeink erejét, alkotásaikat újra és újra el kell ismernünk, de

Az elismerés nem csak hangzatos szó, hiszen a díj hozzá méltó életjáradékkal jár".

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédében azt mondta, "a bírálótestület szakmailag megalapozott, méltányos döntést hozott". Emellett pedgi azt kívánta díjazottaknak, hogy

A Nemzet Művésze díjról

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza. A díjat a köztestület elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át. (Csütörtökön Balog Zoltán és Fekete György adta át a díjakat.)
A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt. A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre.
A díjazottak az adományozásról okiratot kapnak, jogosultak a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesülnek. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.
A díjat a következő művészeti területek képviselőinek adományozzák: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet.
A Nemzet Művésze cím előfeltétele a Kossuth-díj, és az, hogy az illető már betöltse a 65. életévét. Tánc- és cirkuszművészeknél az életkori alsó határ valamivel kevesebb: legalább 50 évesnek kell lenni a művésznek.
A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Törvény alapján a díj az első két alkalommal (2014-ben és 2015-ben) a fent hivatkozott művészeti területeken törvényben meghatározott keretszámok szerint adományozható.
A 2015. évi adományozás után a köztestület elnöksége dönthette el, hogy megüresedés esetén milyen területekről választ új művészeket. Arra mindig figyel a bizottság, hogy minden területről legyen legalább egy Nemzet Művésze díjazott.
A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címek valamelyikének viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze díj elnyerését. Ahogy az együttes címhasználatot sem. Ilyenkor azonban a Nemzet Művésze elismerésben részesült művésznek választania kell, hogy melyik díja alapján kéri életjáradék folyósítását.