Második regényével máris megkapta a legrangosabb francia irodalmi elismerést a fiatal írónő

iró írónő
(FILES) This file photo taken on September 28, 2016 shows French writer Leila Slimani posing during a photo session in Paris. Moroccan-born Leila Slimani won the France's top literary prize Goncourt, on November 3, 2016. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Leila Slimani marokkói-francia írónő Chanson douce című regénye kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.
Vágólapra másolva!

A Marokkóban született 35 éves Leila Slimani második regénye, Chanson douce egy thrillerszerűen felépített történet egy gyilkosságról, amelyben egy nevelőnő végez két gondjaira bízott kisgyerekkel.

Itt még csak szurkoltak neki, hogy nyerjen:

A társadalmi nyomorról szóló kötet az elmúlt hónapok egyik legnagyobb közönségsikere a francia könyvesboltokban.

A másik jelentős francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri a magyar származású Yasmina Rezának ítélte oda Babylone című regényéért.

A Goncourt-díj

A Goncourt-díj egy francia irodalmi díj, melyet az év legjobb prózai művének ajánlanak.
Az egykori sikeres szerző, kritikus és kiadó, Edmond de Goncourt az egész vagyonát a Goncourt Akadémia alapítványára hagyományozta. A díjat az alapítvány 1903 óta ajánlja fel – érdekes módon – nem Edmond, hanem testvére és munkatársa, Jules Alfred Huot de Goncourt tiszteletére, aki egyébként 1870-ben halt meg.
A nyertest kiválasztó bizottság hagyományosan a Drouant étteremben szokott összegyűlni minden hónap első keddjén. Érdekes még, hogy a díjhoz csupán egy jelképes 10 eurós csekket ajándékoznak, ennek ellenére az elismerés hatalmas hírnévvel és magas eladási növekedéssel szokott járni.
A díjat egy szerző elvileg csak egyszer kaphatja meg, mégis csúszott már hiba a gépezetbe. Romain Gary ugyanis 1956-ban kapott Goncourt-díjat a Les racines du ciel (Az ég gyökerei) című művéért, majd 1975-ben Émile Ajar álnéven ismét őt találták a legjobbnak La vie devant soi (Előttem az élet) című, magyarra is lefordított könyvéért.