Milliárdos kártérítést követel a McDonald's Firenzétől

Cathedral Santa Maria del Fiore Duomo CITY  15th  RENAISSANCE CHRISTIAN RELIGION Firenze Dóm Olaszország
Cathedral Santa Maria del Fiore, Florence, Italy , also known as the Duomo, begun in 1296 by Arnolfo di CAMBIO, dome by Filippo BRUNELLESCHI, 1377-1446, completed in 1436, Bell Tower designed by GIOTTO, 1267-1337
Vágólapra másolva!
A McDonald's 18 millió euróra (5,5 milliárd forintra) perli Firenze városát, amiért nem engedélyezték, hogy éttermet nyissanak a reneszánsz műemlékváros központjában, a világhírű Dóm téren.
Vágólapra másolva!

A McDonald's a regionális közigazgatási bíróságnál jelentette fel Firenzét "diszkrimináció" címén. "Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy meg kell védeni a művészeti örökséget és a történelmi olasz városközpontokat, a hagyományokat és a történelmi kis boltokat, de

- jelentette be közleményében a gyorsétteremlánc.

Dario Nardella polgármester civil csoportok nyomására júniusban tagadta meg az engedélyt a McDonald'stól, hogy éttermet nyisson az UNESCO világörökségi listáján is szereplő óvárosban, a Santa Maria del Fiore katedrális tőszomszédságában. Júliusban egy örökségvédelmi szakértői testület is megerősítette a tilalmat.

"A McDonald'snak joga van kérelmet benyújtani, nekünk meg jogunk van azt elutasítani" - jelentette ki a polgármester a városi közgyűlésen.

Az olasz sajtó szerint a McDonald'sot annál is inkább feldühítette az engedély megtagadása, mert úgy módosított üzleti modelljén, hogy mindenben megfeleljen a firenzei elvárásoknak. A januárban életbe lépett szabályok ugyanis előírják, hogy a történelmi városközpontban újonnan nyitandó éttermek legalább 70 százalékban tájjellegű termékeket kínáljanak.

Mivel a regionális közigazgatási bíróság döntése fellebbezhető, Firenze és a McDonald's akár évekig is pereskedhet egymással.