Egy rakás műtárgyat szolgáltatnak vissza osztrák múzeumok az egykori tulajdonosok leszármazottainak

Vágólapra másolva!
Több száz, eddig múzeumban lévő műtárgyat köteles visszaadni két bécsi múzeum magánszemélyeknek. Az egykori tulajdonosok ugyanis azért adták el kényszerből gyűjteményeiket, mert zsidó származásuk miatt üldözték őket.
Vágólapra másolva!

Ausztriában van egy szervezet, amelynek az a dolga, hogy a műkincsek eredetével foglalkozzon. A kétes eredetű műkincsek tulajdonjogával foglalkozó tanácsadó testület (Kunstrückgabebeirat) az osztrák kancellári hivatal mellett működik.

A testület legutóbbi ülésén határozott úgy, hogy két bécsi múzeumot köteleznek arra, hogy több száz műtárgyat szolgáltassanak vissza az egykori tulajdonosok leszármazottainak.

A testület döntésének értelmében a bécsi Albertina Múzeum köteles visszaadni

öt Carl Meyer-metszetet az egykori tulajdonos, Betty Blum örököseinek.

Noe és Betty Blum zsidó házaspár 1913-tól üzemeltetett műkereskedést Münchenben. A nácik hatalomra kerülése után megvonták iparengedélyüket, az üzletet felszámolták, a házaspárt pedig kiutasították Bajorországból.

A család 1934-től Bécsben élt, ahol Betty Blum 1938 januárjában megvételre ajánlotta az Albertinának Carl Meyer öt metszetét, amelyet a múzeum meg is vásárolt. A házaspár 1939-ben pedig Palesztinába menekült - írja az ORF.at. Az Albrecht főherceg egykori palotájában berendezett Albertina Múzeumban van

a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb grafikai gyűjteménye.

Az Albertina mellett még az Osztrák Néprajzi Múzeumot kötelezte visszaszolgáltatásra a testület. A néprajzi múzeumnak

összesen 363 műtárgyat kell visszaszolgáltatnia az úgynevezett Anna Mautner-gyűjteményből.

A bécsi Osztrák Néprajzi Múzeum Anna Mautnertől, Konrad Mautner gyáriparos és néprajzkutató özvegyétől vásárolta meg gyűjteménye egyes részeit az Anschluss után, amikor a zsidósága miatt üldözött asszony kénytelen volt Magyarországon keresztül Amerikába menekülni. A házaspár egyébként a múzeum támogatójának számított.

A Kunstrückgabebeirat legutóbbi ülésén foglalkozott még 6 Egon Schiele-metszettel is, ezek ügyében azonban nem támogatták a visszaszolgáltatást.