Ismét összművészeti Bábel-est lesz a Müpában

Vágólapra másolva!
Az etno-dzsessz és a kortárs zene, a rapes slam és a tánc áll a középpontban a Müpa összművészeti Bábel-sorozatának következő, Áradás című estjén. Október 29-én, szombaton fellép a Trio Squelini és Rohmann Ditta, az Akkezdet Phiai és az Amoeba, valamint Rózsavölgyi Zsuzsa is.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Az est egyik főszereplője és zenei motorja, Szőke Szabolcs a hatvanas évei végén jár, miközben fiatal zenészekkel dolgozik együtt azzal a szándékkal, hogy az új generációtól kapjon újabb inspirációkat. A számos különleges hangszeren játszó muzsikus által vezetett Trio Squelini zenészei különböző felállásokban (Tin Tin Q, Ektar Szőke Quartet, Quintet) évek óta játszanak együtt.

A „különleges" szó használata valóban indokolt, ugyanis

Szőke Szabolcs a gadulka és az array mbira, Szalai Péter pedig a cajon, a cajonito, a basszus kalimba, az aquaphone, a gato drum, a kalimba és a mbira nevű hangszereket

szólaltatja meg, miközben Váczi Dániel szaxofonon és array mbirán játszik. A zenészek már több közös lemezen szerepeltek együtt, a Trio Squelini 2014-es, Campiello/Terecske című albuma után pedig a tavaly megjelent Furiosó-t már Rohmann Ditta csellós-énekessel közösen készítették. A csapatot az etno - elsősorban balkáni, afrikai és keleti - hangzások, kortárszenei elemek és klasszikus formák egyaránt jellemzik.

A Bábel-esten

színpadra lép az Akkezdet Phiai

is: a formációt két költő-zenész, Závada Péter és Süveg Márk (Saiid) alkotja. Ars poeticájuk, hogy a zene hangulatokkal és ritmusokkal szolgálja ki a nyelvet, azaz a hangsúly a rapes, slames szövegmondáson van. A duót az egyre népszerűbb nu jazz-formáció, az Amoeba egészíti ki: az ő koncertjeiket általában az improvizatív dzsessz, a funk és a hiphop jellemzi.

A bábeli sokféleségből nem hiányozhat a vizuális elem sem: ezt képviseli a Brüsszelben élő kortárstáncos, Rózsavölgyi Zsuzsa. A

Bábel-sorozat egyik fő üzenete az összművészetiség megjelenítése,

és ez a fiatal táncművész-koreográfus számára is az önkifejezés egyik legfontosabb eleme.

A Bábel-sorozat szerkesztője Marton László Távolodó. A szombat esti produkciót a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező szakos hallgatói, Ascher Tamás tanítványai állítják színpadra.