Magyar időalagút Torontóban

Magyar időalagút Torontóban
Vágólapra másolva!
Szimbolikus alagutat állítottak fel a torontói Budapest Parkban az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára emlékezve. Az installációt a Hello Wood alkotócsoport készítette az '56-os Emlékbizottság támogatásával. Az alagút egyik vége az 56-os lyukas zászlót jelképezi, ezen belépve lehet eljutni az alagút másik végén a kanadai juharlevélig, ezzel jelképesen követve a forradalom után Kanadába menekült több, mint 37 ezer magyar útját. 
Vágólapra másolva!

A kortárs installáció ötlete a torontói főkonzulátuson született meg. "Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szerettük volna a magyar kultúra, a magyar művészet minél szélesebb palettáját, így a táncművészet, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet és az építőművészet különböző ágait bemutatni a kanadai közönségnek" - mondta az Origónak Szabó Stefánia főkonzul.

Forrás: Origo

A Hello Wood stúdió építette föl az Erzsébet téren a karácsonyi adományfát, ezt látva gondoltak arra a főkonzulátuson, hogy '56-ra emlékezve is ők készíthetnének egy szimbolikus installációt. "A Hello Wood dolgozta ki ezt az elképzelést, az időalagutat, amibe ha belép az ember a magyar '56-os lyukas zászlón keresztül, majd átmegy az alagúton - ami a menekültek útját, küzdelmeit jelképezi - végül megérkezik Kanadába, a Kanadát jelképező juharlevélbe" – mondta Szabó Stefánia főkonzul, aki büszke az installációra.

Magyar időalagút Torontóban Forrás: Origo

A tervek Budapesten készültek, az alagutat azonban Kanadában építették fel helyi alapanyagokból. "Bízunk benne, hogy szeretni fogják a kanadai magyarok az installációt, szeretni fogják a kanadaiak, és picit láthatóvá tudjuk tenni azt az eseményt, amelyet a fiatalok már kevésbé ismernek itt. A forradalom leverését követően közel 38 ezer ember talált új otthonra Kanadában. A projekttel egyben köszönetet is szerettünk volna mondani Kanadának. És egy ilyen jól látható kortárs alkotás talán képes arra, hogy szerethető módon megismertesse '56 fontosságát" - mondta Pozsár Péter építész, a Hello Wood Project alapítója.