Össze sem lehet számolni a múzeumok ajánlatait az idei fesztiválra

Magyar Nemzeti Múzeum, 2016.09.03.
országos múzeum, magyar történelem, tárgyi emlék, gyűjtés kiállítás, Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088
Magyar Nemzeti Múzeum, 2016.09.03. A Magyar Nemzeti Múzeum országos múzeum, mely a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be.
Vágólapra másolva!
Szeptember 26-án kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja, ami egészen november 13-ig kínál nagyjából 1700 programot 150 különböző múzeumban a művelődni vágyóknak. 
Vágólapra másolva!

Az idei lesz a 11. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyik elképesztően sok programmal várja az érdeklődőket. Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, ismeretterjesztő túrák, ahogy a szakmai eseményekben sem lesz hiány a szeptember 26. és november 13. közötti időszakban.

A fesztiválról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót. Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az idei programok idén

tízféle tematikába szerveződnek.

A rendezvény egyre népszerűbb, tavaly már 160 ezer látogató volt kíváncsi a múzeumok kínálta programokra. Krucsainé Herter Anikó a kiemelte a körülbelül 100 programot kínáló Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk tematikát. Ennek egyik eleme, hogy a múzeumok igyekeznek kihasználni a környékük természeti és építészeti adottságaikat a gyalogos és kerékpáros túráikkal. Ezek nagy részét a helyi közösségekkel és önkormányzatokkal közösen szervezik.

Mindez egybevág az idei fesztivál egyik fontos célkitűzésével, vagyis hogy szeretnének új múzeumbaráti köröket létrehozni, erősíteni a kapcsolatokat a múzeumi intézmények és a lakosság között.

A fesztivált

a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Skanzen szervezi.

Cseri Miklós főigazgató a sajtótájékotatón nagy vonalakban ismertette a programokat, és a tíz közül kiemelte az Ősz(i)re hangolunk elnevezésű új tematikát, amely az őszi szünetet töltő diákok és családjaik számára kínál tartalmas időtöltést, és értékes élményeket.

Cseri Miklós megemlítette a szakmai programokat is. Közülük kiemelte a szeptember 26-i budapesti Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, ahol átadják az intézmények munkáját elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjat is. De beszélt a 8. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciáról is, amelyet november 3-án és 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban rendeznek. Ezen a magyar társadalmat terhelő,

kibeszéletlen 20. századi történelmi traumák feloldásához hozzásegítő lehetséges múzeumi módszerekről fognak tanácskozni.

A fesztivál médiatámogatója a közmédia M5 kulturális és oktatási csatornája, amely az esti kulturális híradókban, a Hétvégi belépő és a gyerekeknek szóló Ismerd meg! című szórakoztató műsorokban is foglalkozik a rendezvénysorozattal - mondta el a sajtótájékoztatón a csatorna igazgatója, Dér Ágnes.

A fesztivál teljes programlistája a rendezvény honlapján érhető el, valamint a rendezők készültek egy Event@Hand MOF elnevezésű ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.