Vandáloktól féltik a híres római lépcsőt

Spanyol lépcső
Vágólapra másolva!
Ráccsal zárnák le éjszakánként a római Spanyol lépcsőt, hogy a vandálok ne rongálhassák meg. Nemrég fejezték be a 135 fokos lépcső 9 hónapig tartó felújítását. A munkálatokat Paolo Bulgari, a híres ékszerház elnöke finanszírozta.
Vágólapra másolva!

Bulgari attól fél, hogy a Spanyol lépcső rövid idő alatt ugyanolyan leromlott állapotba kerülhet, mint volt a 9 hónapos felújítás előtt. Szerinte rácsokkal kell megvédeni a vandáloktól. Azt mondta, "a Spanyol lépcső értékes műemlék, amit sokkal jobban kellene védeni.

Örömmel költöttünk pénzt a felújításra, de ha nem teszünk intézkedéseket, a lépcső hamarosan olyan koszos lesz, mint felújítása előtt".

Bulgari javaslatát a Via Condotti bevásárló utca luxusüzleteinek tulajdonosai is támogatják. Claudio Parisi Presicce, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője szerint viszont

nem lehet rácsokkal védeni Róma műemlékeit,

a lépcsőnek éjjel-nappal nyitottnak kell lennie.

A Spanyol lépcsőt ritkán látni ennyire üresen Forrás: Wikimedia Commons

A lépcső restaurálását egyébként szeptember 21-én a római Santa Cecília Zenekar koncertjével ünneplik meg. Előadják Rossini A sevillai borbély című művében elhangzó áriákat és Mozart-darabokat is.

A Spanyol lépcsőt (olaszul Trinitá dei Monti) 1723 és 1726 között emeltette Francesco De Sanctis római építész. A külföldiek csak Spanyol lépcsőként ismerik és emlegetik, mert a Spanyolország térről (Piazza di Spagna) indul, ahol

egykor a vatikáni spanyol nagykövetség állt.

A lépcső a Spanyolország teret köti össze a lépcső tetején álló Trinitá dei Monti templommal, amit legutóbb 20 éve újítottak fel. A lépcső mostani renoválásakor alaposan megtisztították a lépcsőfokoat, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.