Einstein levele és Mária Terézia törvénykönyve a budapesti könyvvásáron

Vágólapra másolva!
Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval, először rendezik meg Budapesten a Könyvritkaságok nemzetközi kiállítását és vásárát 2016. szeptember 24-25. között. A rendezvényen külföldi és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a nagyközönséget. A kínálat széles, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.
Vágólapra másolva!

A rendezvény mindkét nap (2016. szeptember 24-25.) délelőtt 10.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban. A kiállítás ingyenes, és

a látogatóknak lehetőségük lesz antikvár könyveik felbecsültetésére is.

Ritkaságok a könyvvásáron

A koppenhágai Herman H. J. Lynge & Søn antikvárium kuriózummal érkezik:

Albert Einstein eddig nem publikált, kéziratos levelét

1928. december 10-én írta akkori asszisztensének, Herman Müntznek. A levél segít megérteni az úgynevezett teleparallel gravitáció elméletéhez vezető utat. A levélhez tartozik egy kézzel megcímzett boríték is, amelynek hátoldalára Einstein szintén kézzel - valószínűleg a boríték lezárása után - további megjegyzést írt.

A Grazból érkező Matthaeus Truppe Buchhandlung und Antiquariat főleg utazási témájú könyveket és térképeket hoz Budapestre. Megvásárolható lesz náluk egy 1865-ös Budapest és környéke térkép is, amelyet nagy valószínűséggel a bécsi Militärgeographisches Institut adott ki.

Az amszterdami Antiquariaat Brinkman a Constitutio Criminalis egy eredeti példányát hozza magával, amelyet 1769-ben bocsátott ki Mária Terézia.

A büntetőtörvénykönyv harminc, kínzási eszközöket és azok technikai részleteit ábrázoló metszetet is magába foglal.

További érdekessége, hogy szerepel benne egy a bírák számára készített, titkos instrukciókat tartalmazó rész is.

A devoni Antiquariat Graham York Rare Books többek között a Photographs of Animals című viktoriánus fotóalbumot mutatja be, amely 1880 körül készült és többek között Gambier Boltontól, Ottomar Anschutztól és Henry Dixontól tartalmaz fényképeket.

Gundel János vendéglős 1896-ban kelt levelét is meg lehet vásárolni Forrás: Könyvritkaságok nemzetközi kiállítása és vására

A magyar kereskedők is több érdekességgel készülnek a vásárra: a Földvári Antikvárium egyik ritka darabja

Horthy Miklós Adolf Hitlernek címzett autográf levele.

Az 1938. november 19-i keltezéssel írt levélben a kormányzó arról tájékoztatja Hitlert, hogy ígéretéhez híven megküldte a kóstolót az almafajtákból.

A Központi Antikvárium kínálatából kiemelkedik Thuróczi János történeti művének, a Thuróczi-krónikának Augsburgban, 1488. június 3-án kiadott, gazdagon illusztrált kötete, amely a korai magyar nyomtatott könyvművészet egyik figyelemre méltó alkotása.

Az Atticus Antikvárium Kosztolányi Dezső Káin című novelláskötete első kiadású, Bálint Lajosnak dedikált példányával, valamint Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényének szintén dedikált első kiadásával érkezik.

Szakmai találkozó is lesz

A kiállítást megelőzi a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers) 42. kongresszusa, amelynek szintén Budapest ad otthont az idén. Az ILAB kongresszusát kétévente rendezik meg, mindig más nagyvárosban. A kongresszus és vásár ideje alatt, 2016. szeptember 19-25. között a nemzetközi antikvárius szakma közel száz fővel képviselteti magát Budapesten.

Mindkét esemény házigazdája és szervezője a Magyar Antikváriusok Egyesülete. Részletes információk a kongresszus weboldalán illetve a vásár és kiállítás Facebook-oldalán található.