Ha biztonságban akar lenni, menjen fesztiválra

end show sziget fesztivál 2016
Vágólapra másolva!
A 2016-os hazai fesztiválok körében nem történt rendkívüli eset, de a fesztiválszervezők mindenre –többek között terrorcselekményre is – felkészültek. Kerekasztal-beszélgetésen értékelték az idei szezont.
Vágólapra másolva!

Mindenre fel voltak készülve

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője egy videoüzenetben értékelte az idei szezont, melyben elmondta,

ahol naponta több tízezer ember fordul meg, ott veszély is van,

ezért foglalkozniuk kellett azzal, milyen biztonsági kockázatot jelent a tömeg.

A kommandósok rejtve, de jelen voltak a fesztivál területén, arra az esetre, ha terrorcselekmény történne, és minden feltételt próbáltak biztosítani ahhoz, hogy a Sziget látogatói biztonságban legyenek. Emellett úgy gondolja, egy fesztiválon saját magáért is vállalnia kell a felelősséget mindenkinek.

– tette hozzá Gerendai Károly.

Harmadik alkalommal szervezett minikonferenciát a fesztiválszezon lezárására a Heineken Hungária Fotó: Polyák Attila - Origo

– mondta Pálfalvi Márta, a Heineken Hungária kommunikációs igazgatója. Úgy gondolják, hogy

a fesztiválok helyszínei ideálisak ahhoz, hogy megszólítsák a fiatalokat, és felhívják a figyelmet a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire

tehát nem csak termékeikkel vannak jelen a fesztiválokon és a szórakozóhelyeken. Programjuk keretében medikushallgatók magyarázták el az érdeklődőknek, hogy a detoxikálóban végződő bulik bizony nem lesznek jó értelemben vett emlékezetes esték.

Zacher Gábor volt az adu

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, a mentősök esetében sem mindegy, hogy terrortámadásról vagy balesetről van szó, ezért mindenre külön mentési tervet dolgoztak ki. Kirívó eset nem történt,

a Szigeten idén összesen 174 embert szállítottak kórházba,

a legtöbb esetben azonban csak biztonsági okokból. A fesztivál területén egyébként 9 mentőkocsi, elsősegélynyújtók, valamint egy ambulancia is volt.

Győrfi Pál a gyerekét is szívesen látná egy fesztiválon. Fotó: Polyák Attila - Origo

A szóvivő ezenkívül azt is elmondta, szerinte Zacher Gábor volt az idei év ásza, a Detox nem buli! kampányt sikeresnek értékelte, és véleménye szerint egy békés fesztiválszezont tudhatnak maguk mögött.

Ahol az eső jelentette a legnagyobb veszélyt

Orbán Balázs és az EFOTT fesztivál szponzorációs és programszervezési vezetője szerint úgy kell élményt adni a fesztiválozóknak, hogy biztonságban legyenek. Ezt az EFOTT-on 200 biztonsági őr, 3 mentőautó és 2 esetkocsi biztosítja.

– tette hozzá a programszervező.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és Orbán Balázs, az EFOTT szponzorációs és programszervezői vezetője. Fotó: Polyák Attila - Origo

Annak ellenére, hogy különösebb baleset itt sem történt, az időjárás nem kedvezett a látogatóknak, sem a szervezőknek. Maszlavér Gábor, a fesztivál szervezője elmondta:

az idei EFOTT alatt szinte novemberi időjárás volt, egy fél nap kivételével végig zuhogott az eső.

Ez pedig nagy feladatokat tett a szervezők vállára, akik folyamatosan dolgoztak azon, hogy a fesztiválozók élménye a lehető legkevésbé sérüljön. Forró teával, fedett sátrakba áthelyezett koncertekkel igyekeztek menteni a menthetőt, a tavalyi 103 ezres látogatószámuk azonban így is 65-70 ezresre esett vissza.

A catering gyakran problémásabb, mint egy falunapon

Az utolsó kerekasztal-beszélgetésen elsősorban a zenekarok képviselői osztották meg a közönséggel, hogy mit jelent számukra a fesztiválélmény. Abban mindannyian egyetértettek, hogy

a technikai felszereltség fontosabb, mint a gázsi,

viszont egy dologban még mindenképpen érdemesebb javítaniuk a hazai fesztiváloknak, ez pedig a zenekarok ellátása.

A Wellhello menedzsere, Tóth Gergely szerint a catering gyakran problémásabb, mint egy falunapon. Erre szerinte azért is érdemes lenne jobban figyelnie a szervezőknek, mert a jó vendéglátástól jókedvű a zenekar, ettől pedig jó a koncert is.

Tóth Gergely, a Wellhello menedzsere kitűnő szezonról számolt be Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár évente 5000 fesztivált rendeznek Magyarországon, ezek 20 százaléka biztosan nem rentábilis, ez pedig a produkciók kifizetése során is gondot jelenthet.

ha valaki nem kapja meg a pénzét, a többi zenekar már el sem indul a helyszínre – mondta Tóth Gergely.

Magyar zenekarok is értékelték az idei fesztiválszezont Fotó: Polyák Attila - Origo

Molnár Máté, a Road zenekar tagja úgy fogalmazott, a catering a fesztiválok mumusa, de ennél és a pénznél is fontosabb szempont a megfelelő technika és a háttér, ha ez nincs meg, nem vállalják a fellépést.

Bár néha darálónak tűnik, érdemes végigcsinálni a fesztiválszezont, jó kipróbálni – mondta a zenész.