Előadásokkal és díjátadókkal ünneplik a magyar dráma napját

Esterházy Péter
Vágólapra másolva!
Előadásokkal, díjátadókkal, nyílt nappal és más különleges programokkal várják a közönséget a színházak a magyar dráma napja alkalmából, amelyet Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendeznek meg.
Vágólapra másolva!

A Bajor Gizi Színészmúzeumban díjátadóval ünnepelnek: délután adják át a Szép Ernő-díjakat. Az életműdíjat a szakmai kuratórium posztumusz Esterházy Péternek ítélte oda a Daisy-től a Mercedes Benz című művéig ívelő drámaírói munkásságáért.

A magyar dráma napján adják át a Színikritikusok Díját is, amelyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak. A Budapest Bábszínházban tartott gálaesten adják át idén a Színházi Dramaturgok Céhének elismerését is, amelyet 1998 óta az évad legjobb magyar drámájának ítélnek oda. A díjat

Esterházy Péter Mercedes Benz című műve nyerte el,

és Esterházy Gitta, a júliusban meghalt író özvegye veszi át szerda este.

A történelmi revüt, amelyet a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írt Esterházy Péter, és amelyet csak jövő januárban mutatnak be Pozsonyban, a magyar dráma napja alkalmából vasárnap

felolvasószínházi formában lehet meghallgatni a Vígszínházban.

A magyar dráma napja alkalmából a hétvégéig számos programot szerveznek a színházak. A Nemzeti Színházban szombaton nyílt napot tartanak, amelyen a magyar dráma napja alkalmából felolvasószínházi bemutatóra várják a közönséget: Kiss Csaba Főnyeremény című darabját a szerző rendezésében mutatják be, majd közönségtalálkozót is tartanak.

A nagyszínpadon este a Csongor és Tünde ingyenes előadása látható, amelyet a látássérültek számára is élvezhető módon, narrálással mutatnak be. Az érdeklődők a délután folyamán bepillanthatnak a produkció felújítópróbájába is. A nyílt napon a Tóth Ilonka című darab közelgő bemutatójához kapcsolódva a darab írójával, Szilágyi Andorral, a címszereplő Waskovics Andreával, Vidnyánszky Attila rendezővel és Dózsa László színművésszel is találkozhat a közönség egy beszélgetésen.