Pénteken indul a negyedszázados Zempléni Fesztivál

A sárospataki Rákóczi-vár is a programok egyik helyszíne.
Vágólapra másolva!
A programsorozat augusztus 12. és 21. között komolyzenei koncerteket, operát, operettet, színházi- és táncelőadásokat, jazzkoncerteket, de ugyanúgy kirándulásokat, kiállításokat és gasztronómiai programokat is kínál a közönségnek. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település koncerttermei, szabadtéri helyszínei és műemlékei adnak otthont a népszerű magyar szólisták és együttesek, valamint a külföldi vendégművészek produkcióinak. A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan több mint tíz pincészet, köztük a fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj borait is kóstolhatják.
Vágólapra másolva!
A sárospataki Rákóczi-vár is a programok egyik helyszíne. Forrás: Nagy Karoly Zsolt

A 25. Zempléni Fesztivál nyitókoncertjén, augusztus 12-én a Budafoki Dohnányi Zenekar Mozart Sinfonia Concertante-ját és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját adja elő a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A versenymű szólistáiként Kokas Katalint és Kelemen Barnabást, a helyszín különleges adottságait is kihasználó operaelőadáson Judit szerepében Meláth Andreát, hercegként Kálmán Pétert láthatja a közönség.

A fesztivál alapítója, a Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 14-i koncertjére barokk szerzők legnépszerűbb műveiből válogatott programmal érkezik. Szólistájuk a rendkívüli virtuozitásáról és különleges zenei látásmódjáról ismert fiatal trombitaművész, Pálfalvi Tamás lesz.

A jubileumi fesztiválév programjában több, a korábbi években nagy sikerrel fellépő együttes is vendégszerepel, köztük a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és a fennállásának szintén negyedszázados jubileumát ünneplő Orfeo Kamarazenekar is. A rendezvénysorozat zárókoncertjén, augusztus 21-én Haydn A Teremtés című oratóriumát

különleges multimédiás előadás keretében

hallhatja a közönség.

Káel Csaba rendezésében mutatják be A sevillai borbélyt. Fotó: Mudra László - Origo

A térség legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén,

a 2500 fő befogadására alkalmas tokaji Fesztiválkatlanban két nagyszabású produkciót is bemutatnak. A tavalyi fesztiválon nagy sikert arató Csárdáskirálynő után idén a Mágnás Miska fergeteges előadását hozza el a Budapesti Operettszínház társulata. Miután 200 éve mutatták be Rómában Rossini legnépszerűbb operáját, A sevillai borbélyt, az évforduló tiszteletére augusztus 19-én a MÜPÁ-val együttműködve tartanak előadást. A sevillai borbélyt az Operaház szólistáival, Káel Csaba rendezésében állítják színpadra.

A Balázs Elemér Group és Szőke Nikoletta. Forrás: Zempléni Fesztivál

Az eddigi hagyományoknak megfelelően idén is

minden este szól a majd a fesztiválon a jazz.

Szakcsi Lakatos Béla és a Rákfogó Emlékzenekar Mádon muzsikál, Tokajban, a Kossuth téren a Balázs Elemér Group lép fel Szőke Nikolettával, a szerencsi Rákóczi-várban pedig energikus latin muzsika és Broadway-slágerek szólalnak meg Malek Andrea és a Budapest Jazz Orchestra előadásában. A sárospataki jazz esteken fellép többek között a város szülötte, Plósz Titanilla és egy régi vendég: Jörg Hegemann boogie-woogie zongorista is. A Dixie Kings of Hungary sátoraljaújhelyi programja a tavaly elhunyt Benkó Sándorról emlékezik meg. A jazzkoncertek sorát a szintén negyedszázados fennállását ünneplő Trio Midnight zárja.

A Rákfogó-Orszáczky Emlékzenekar. Forrás: Foto:Schumy Csaba/dfp.hu/Schumy Csaba Tel.:+36309645813

Az elmúlt években

népszerűvé vált a két tematikus fesztiválnap,

így idén is megrendezik őket.
Az „Egy nap Mádon" programjában szerepel többek között a borkedvelők körében jól ismert Vivat Bacchus és a Kassáról érkező Di Salamon Kapelye, akik megidézik a tradicionális és a 20. századi klezmer világát is. A nap zárásaként a magyar fúziós jazz kiemelkedő alakjának és mindmáig emlékezetes együttesének állít emléket a Rákfogó-Orszáczky Emlékzenekar.

Az „Egy nap Tolcsván" első programja író- és zeneszerzőnők művein keresztül kalauzol a női lélek világában, majd a felvidéki Csavar Színház társulata Csokonai Vitéz Mihály Dorottyáját mutatja be. Egy igazi Schubertiáda keretében, Megyesi Zoltán és Fülei Balázs előadásában A szép molnárlány dalciklust hallható az Oremus-szalonban. Malek Andrea, Schwartz Dávid és az Octovoice Énekegyüttes esti koncertjén pedig a soul műfaj egyik emblematikus alkotása, Robert Ray amerikai zeneszerző Gospel miséje hangzik el.

Malek Andrea, Schwartz Dávid és az Octovoice Énekegyüttes is fellép. Forrás: Laszlo.Som

A fesztivál kínálata más különlegességeket is tartogat:

Edith Piaf születésének századik évfordulója alkalmából az énekesnő legnépszerűbb dalaiból válogat a Párizsban élő Szilágyi Enikő, a tokaji Paulay Ede Színházban. Lendvay József hegedűművész és Balog József zongoraművész duójának tokaji koncertjén többek között Debussy, Ravel, Liszt, Sarasate valamint Paganini virtuóz műveit hallhatják az érdeklődők. A Mandel Quartet magyar királyok udvari zenéjét eleveníti fel a sárospataki Rákóczi-várban.

A sátoraljaújhelyi kávéuzsonnán a 2014-es Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató versenyen ismertté vált Demenív Mihály harmonikára írt barokk- és kortárs művekkel, átiratokkal és könnyűzenével mutatkozik be. A Liszt-díjas Pál István Szalonna és Bandája a Kárpát-medence autentikus népzenéje mellett népzenei feldolgozásokat is játszik a sárospataki Makovecz téren.

Az úgynevezett kirándulókoncertek sorában a Karos határában fekvő, honfoglalás-kori temető érintésével a fesztivál egyik első koncerthelyszínére, Karcsára lehet ellátogatni, amelynek Árpád-kori temploma a Cantus Corvinus énekegyüttes régizene hangversenyének is otthont ad. A frissen felújított füzéri várba látogatók híres királyi, fejedelmi és főúri udvarok táncaival, szokásaival ismerkedhetnek meg a Company Canario Historikus Táncegyüttes és a Tabulatúra Régizene Együttes segítségével.

Grecsó Krisztián Forrás: © Takács Attila/Takács Attila

Az irodalomkedvelők számára izgalmas estét kínál a Grecsó testvérek összművészeti produkciója, Mellettünk címmel, Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában. A képzőművészet rajongóit pedig kiállítások egész sora várja.

A fesztivál idejében rendezik meg idén már másodjára, Hollerung Gábor irányításával, a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát ifjú muzsikusok számára. A kurzus keretében a Budafoki Dohnányi Zenekar lehetőséget kínál főiskolásoknak és konzervatóriumban tanulóknak arra, hogy belekóstoljanak a zenekari muzsikálásba, és a zenekar tagjaival, valamint egy nemzetközi hírű karmesterrel, Guido Mancusival dolgozhassanak. De nem maradnak el a népszerű kamara-, gasztronómiai és családi programok sem. Sárospatakon újra kinyit a Borterasz, amely gyerekműsorok, fiatal kamara- és jazz-formációk, valamint helyi együttesek koncerthelyszíne is lesz, és emellett kiváló helyi borászok kínálatát kóstolhatják az érdeklődők.