Fél évvel a tagok halála után vezeti egy brit zenekar a toplistát

Vágólapra másolva!
A Viola Beach nevű indie zenekar összes tagja meghalt februárban egy autóbalesetben. Posztumusz megjelent albumuk most a brit lemezeladási lista élére került.
Vágólapra másolva!

A fiatal brit zenészekből álló együttes bemutatkozó albumát a tagok családja adta ki. A kilenc dalt tartalmazó, a zenekar nevét viselő lemez stúdióban rögzített, illetve koncertfelvételekből válogat.

A zenekarnak négy tagja volt: az énekes Kris Leonard, a gitáros River Reeves, a basszusgitáros Tomas Lowe és a dobos Jack Dakin.

Mind a négyen egyszerre haltak meg, mikor autójuk majdnem 25 métert zuhant

egy autópálya hídjáról Stockholm közelében. Velük utazott a menedzserük, Craig Tarry is, aki szintén meghalt a balesetben.

A zenekar egy zenei fesztiválra ment ki Svédországba, és másnap már Nagy-Britanniában adtak volna koncertet, nem sokkal később pedig az USA-ba utaztak volna.

Bemutatkozó kislemezük, a Swings & Waterslides 2015-ben jelent meg. A Guardian szerint fokozatosan egyre nagyobb rajongótábort építettek ki maguknak, és a baleset az egész brit zenei világot megrázta. Az idei Glastonbury fesztiválon, amely Európa legfontosabb zenei fesztiválja,

a Coldplay is megemlékezett a Viola Beachről.

Koncertjük egy részét nekik ajánlották, eljátszva Boys That Sing című számukat. Chris Martin, a Coldplay énekese azzal vezette fel a dalt, hogy a gesztussal lehetőséget szeretnének adni a Viola Beachnek arra, amit a baleset miatt már sohasem érhetnek el, hogy a Glastonbury headlinerei lehessenek.

A nemrég megjelent albummal kapcsolatban egy közleményt is kiadtak a zenészek családtagjai. Ebben azt írják, hogy azért hozták össze a lemezt, hogy

ne a tagok tragikus halála miatt emlékezzen az utókor a Viola Beachre, hanem a zenéjük miatt,

amelyet hatalmas lelkesedéssel készítettek.

Finn Reeves, a gitáros testvére az album sikerével kapcsolatban azt mondta BBC-nek, hogy a fiúk nagyon izgatottak lennének az első hely miatt, amiért keményen megdolgoztak.