Egy kis természet a sok elektromosság között

Neyla Pekarek, a Lumineers csellósa és vokalistája ad interjút a Sziget 2016 utolsó napján 2016 augusztus 17. Pálfi Karesznek sziget fesztivál
Neyla Pekarek, a Lumineers csellósa és vokalistája ad interjút a Sziget 2016 utolsó napján 2016 augusztus 17. Pálfi Karesznek
Vágólapra másolva!
Mit látott Magyarországból a The Lumineers? Kik voltak a példaképeik? Hallgatnak-e metált? Miért olyan menő mostanság a folkzene? Neyla Pekarek csellistával tudtunk beszélgetni néhány percet a szigetes koncertjük előtt. 
Vágólapra másolva!

Volt időtök körülnézni Magyarországon?

Nem sok. Tegnap érkeztünk repülővel. Egy kicsit körbe tudtunk járni. Megnéztük a várat meg a Lánchidat. Gyönyörűek. Most vagyunk itt először.

Neyla Pekarek, a Lumineers csellósa és vokalistája Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kik a példaképeid?

Sok van. Egyrészt a dzsesszből. Gyerekként nagyon sok dzsesszt hallgattam. Nagyon szerettem Ella Fitzgeraldot. De mindig szerettem az olyan eklektikus előadókat is, mint Dolly Parton.

Milyen zenét hallgattok még a folkon kívül?

Elég sokfélét. Tényleg, mindenfélét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Metált is?

Na, azt azért nem (nevet). De tiszteletben tartom azt a stílust is, csak nem nagyon jut el hozzám.

A folkzene népszerű lett a fiatalok körében az elmúlt néhány évben? Mit gondolsz, miért? És miért pont most?

Tényleg nagyon menő lett ez a stílus. Talán azért, mert olyan sok az elektromos zene mindenhol. Ezzel önmagában nincs is semmi baj.

De felfrissülés lehet ebben a közegben valami természeteset hallgatni.

Amikor még kávézókban meg kis helyeken játszottunk, sokan jöttek oda azzal, hogy arisztokratikus dolog ezeken a hangszereken játszani. Pedig nem az, és nem kéne, hogy ezt gondolják.