Meghalt Hermann Kant író

Event 'Stays. An evening for Hermann Kant' Leute Literatur Hermann Kant SQUARE FORMAT
Writer and longtime president of the GDR writer association, Hermann Kant (l) signs books after the event 'Stays. An evening for Hermann Kant' at the state theatre Neustrelitz, Germany, 14 June 2016. Hosts of the event were the publisher Berliner Aufbau-Verlag and the state theatre Neustrelitz. Photo: Bernd Wuestneck/dpa
Vágólapra másolva!
Villanyszerelőből lett az NDK egyik legismertebb írója, ráadásul a keletnémet kommunista rendszer egyik legbefolyásosabb kultúrpolitikusa. Hermann Kant 90 éves korában, vasárnap halt meg. 
Vágólapra másolva!

Hermann Kant sok éven át volt a keletnémet írószövetség elnöke és a keletnémet kommunista párt (NSZEP) központi bizottságának tagja. Regényei

milliós példányszámban keltek el az NDK-ban.

Legsikeresebb könyve Az aula volt, amely 1965-ben jelent meg. Az aula egy önéletrajzi ihletésű regény, amely az NDK kultúrforradalmáról szól. Csak Kelet-Németországban 650 ezer példányban adták el, ráadásul 15 nyelvre fordították le. Szellemes nyelvezete miatt még Nyugat-Németországban is ajánlott iskolai olvasmány lett.

Hermann Kant még június 14-én is dedikált - szinte élete végéig alkotott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Wustneck

Az aulá-n kívül Kant még körülbelül 20 regényt írt. Az aula után a legjelentősebb talán az Impresszum (1974) és a Futásod véget ért (1977). Az újraegyesített Németországban megjelent írásait már nem fogadat olyan jól a kritika. Egyébként Kant szinte élete végéig alkotott, utolsó novellája, az Ein strenges Spiel, amely a betegség és a halál témájával foglalkozik, két éve jelent meg a Kulturmaschinen kiadónál.

Kritikusai sokszor szemére hányták

a kommunista rendszer iránti szinte feltétlen lojalitását.

Kiadója szerint azonban kevés olyan szerző van rajta kívül, aki ilyen hozzáértően és ironikusan tudta volna lefesteni az egykori keletnémet államapparátust és társadalmat.

Tavaly, a német újraegyesítés 25. évfordulóján Kant azt mondta, hogy felőle

akár el is maradhatott volna az újraegyesítés,

amely szerinte leginkább csak kapitalizmust szült. Az író mindig is szocialistaként képzelte el az egyesített német államot. Magyarul több elbeszélésén kívül megjelent Az aula, az Impresszum és a Futásod véget ért (1980) című regénye, ebből filmet is készítettek.