Egy színpadon Ian McKellen és Patrick Stewart

Sir Ian McKellen, színész, Oscar
Vágólapra másolva!
A Senkiföldje című Harold Pinter-darabban játszik együtt ősszel a londoni West Enden a két világhírű színész.
Vágólapra másolva!
Sir Ian McKellen Forrás: Picture-Alliance/AFP/picture alliance/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

A két angol színész Sean Mathias rendezésében játssza a színházi klasszikust, amelyet John Gielgud és Ralph Richardson főszereplésével mutattak be 1975-ben.

Harold Pinter drámája egy valaha sikeres, mára kiégett alkoholista regényíróról és egy sikertelen, élősdi öreg költőről szól, egy iszogatós estén. Patrick Stewart szerint

a darab rejtélyes, nehezen lehet megérteni, a rendező szerint viszont a szerző nem is akarta, hogy megértsék. "Azt akarta, hogy kérdéseket vessen fel.

Provokatív és absztrakt" - mondta a The Times című lapnak Sean Mathias. A rendező személyesen is ismerte Harold Pintert, aki áldását adta arra, hogy színpadra állítsa a művet.

A produkció New Yorkból érkezik Nagy-Britanniába, ahol augusztusban Sheffieldben, Newcastle-ben, Brightonban és Cardiffban adják elő, szeptember 8-tól december 17-ig pedig abban a Wyndham's Színházban lesz látható a West Enden, ahol annak idején is játszották a Nemzeti Színház után.
Ian McKellen eredetileg nem akart szerepet vállalni a Senkiföldje újbóli színpadra állításában, mert

"Gielgud és Richardson felülmúlhatatlan volt benne".

De aztán kísértésbe ejtette annak lehetősége, hogy Beckett Godot-ra várva című darabjával kombinálva mutathatják be a művet New Yorkban. "Egyébként is önző dolog lett volna nem vállalni, mert egy ilyen színvonalú darab megérdemli, hogy felújítsák" - jegyezte meg.

A Senkiföldje egyik legfontosabb eleme az emlékezőtehetség és annak elvesztése. Ezzel kapcsolatban a 77 éves McKellen megjegyezte, hogy nekik még nincsenek ilyen gondjaik. Hetvenhat éves kollégája viszont hozzátette, nem találja könnyűnek a szövegtanulást, és elmúltak már azok a napok, amikor néhány pohár sör után hazatérve meg tudott tanulni egy egész felvonást.

Patrick Stewart a Star Trekben. Forrás: CBS

Patrick Stewart nagyon szeretett volna beépíteni egy kulcsfontosságú csavart Harold Pinter darabjába:

egy vécészünetet, amikor az általa megformált író felkeresheti a mellékhelyiséget. "Végig a színpadon van és végig iszik, ezt nem lehet kibírni. De egyszerűen sehová sem tudtuk beilleszteni, pedig próbáltuk. Azt kell, hogy mondjam, ez áll Pinter munkásságában a legközelebb ahhoz, hogy hibának nevezzem" - idézte őt a BBC, hozzátéve, hogy Ian McKellen karakterének jut némi szünet.

Stewart és McKellen nem először dolgoznak együtt: az első X-Men-film forgatásán ismerték meg egymást, majd együtt játszottak és nagy sikert arattak a Godot-ra várva című darabban.

Azóta a legjobb barátok.

Olyannyira, hogy 2013-ban Ian McKellen adta össze Patrick Stewartot a harmadik feleségével. A színész azóta is kapott hasonló felkérést: egy híres kaliforniai pár egyenesen másfél millió dollárt ígért neki az esketésért. Talán fontolóra is vette volna az ajánlatot, ha nem Gandalfnak öltözve kellett volna megjelennie. "Így hát visszautasítottam,

- mondta Ian McKellen A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógiában játszott híres szerepére utalva.