A szabadság szigete Debrecenben

ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZTERÜLET oszlop pad szálloda TÁRGY tükröződés utcai szemetes utcakép MODEM Debrecen
Debrecen, 2012. július 29. A Baltazár téren található MODEM, a Modern és Kortárs Művészeti Központ üvegportáljában tükröződik a Hotel Lycium épülete. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Száz művész, százhúsz év, több száz kép: szombaton nyílik a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ új kiállítása, amely a legjelentősebb hazai képzőművészek alkotásaiból válogat.
Vágólapra másolva!

A szabadság szigete címmel megrendezett tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első Szentendrén kívüli bemutatkozása. A kiállításon látható legrégebbi alkotás 1894-ben, a legújabbak pedig 2015-ben születtek. Ennek megfelelően a MODEM két szintjét, mintegy kétezer négyzetmétert megtöltő kiállítás több művészeti stílust is felölel.

A több mint 10 ezer darabos gyűjteményét reprezentáló válogatásban hangsúlyosan jelennek meg olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a neósok, a Nyolcak csoportja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója.

A bemutatott anyag a gyűjteményen belül is kiemel egyes művészeket:

kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit, Ámos Imre, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János munkásságát.

A válogatásban kiemelt szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók - mások mellett Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, Fe Lugossy László és Vincze Ottó anyaga.

A szabadság szigete című kiállítás november 6-ig látogatható a debreceni MODEM-ben.