Több száz millió dollárért húzzák fel az építész felhőkarcolóját

Zaha Hadid öröksége otthon
Zaha Hadid
Vágólapra másolva!
Victoria államban hétfőn adták meg az engedélyt az építkezésre, így tehát nagyjából 226 millió (amerikai) dollárból megépülhet a Pritzker-díjas Zaha Hadid felhőkarcolója. Hadidot egyébként a legkiválóbb női építésznek tartották, mielőtt márciusban meghalt 65 évesen.
Vágólapra másolva!

Az építkezés 226 millió amerikai dollárba kerül majd. A felhőkarcoló terve Hadid utolsó munkája volt, az 54 emeletes toronyház és Melbourne belvárosában épül fel. Az épületet többek között idegenforgalmi látványosságnak is szánják, de lesz benne 420 lakás, tízezer négyzetméternyi iroda és bolthelyiség, valamint egy kiállítótér is.

Zaha Hadid és egyik megvalósult munkája, a londoni Serpentine Sackler Galéria Forrás: AFP/Leon Neal

Zaha Hadidra akkor figyelt fel a nyilvánosság, amikor 1983-ban bemutatta a The Peak Leisure Club hongkongi szabadidő- és üdülési központ terveit, amelyeken egyetlen egyenes vonal sem szerepelt. A központot végül nem építették fel.

Az ő tervei alapján 2003-ban készült el az első, nő által tervezett amerikai múzeumépület, az Ohio állambeli Contemporary Arts Center Cincinattiben.

A pekingi Galaxy SOHO-t is Zaha Hadid tervezte Forrás: Imaginechina/ccfdcb - Imaginechina/Ccfdcb

Zaha Hadid az egyedüli nő, aki elnyerte - 2004-ben - az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker-díjat. A római MAXXI épületéért 2010-ben megkapta az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amelyet a következő évben ismét neki ítéltek a londoni Evelyn Grace Akadémia épületéért.

Tavaly az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) aranyérmének.

A 2012-es londoni olimpia vizes programjainak helyszíne, a London Aquatics Centre, amit szintén Zaha Hadid tervezett Forrás: Wikimedia Commons

Hadid híres munkái közé tartozik a kínai kuangcsoui operaház és a londoni olimpiára épített vízi központ, a London Aquatics Centre. Németországban is több épület fűződik a nevéhez: ő tervezte például a Weil am Rheinban lévő tűzoltóállomást és a lipcsei BMW-központot. Ezeken kívül Ausztráliában is több épületet húztak már fel a tervei alapján.