Vágólapra másolva!
A dán Odin Teater társulat The Tree című darabját ötször, szeptember 30-án, október 1-jén, 2-án, 4-én és 5-én játssza el a Nemzeti Színházban, a Gobbi Hilda Színpadon.
Vágólapra másolva!

Az antropológiai színház legjelentősebb képviselője, Eugenio Barba társulatával, a dán Odin Teaterrel érkezik Budapestre és az égetően aktuális témát érintő produkciójukat, a The Tree-t adják majd elő. Néhány érzékletes kép a darabból: a szír sivatagban két szerzetes elültet egy körtefát, hogy visszacsalogassák az eltűnt madarakat. Nigériában egy anya a felejtés fája árnyékában pihen. Egy európai hadvezér elmagyarázza, hogy miért szükségesek az etnikai tisztogatások. Egy afrikai hadvezér, mielőtt harcba indul, emberáldozatot mutat be, hogy saját gyerekhadseregét sebezhetetlenné tegye.

A darab még csak születőben van, hiszen a próbák épp most zajlanak Holstebróban, Dániában.

Odin Teatret Forrás: Rina Skeel

A társulat most először engedi meg, hogy külsősök tekinthessenek bele a próbafolyamatba. Tizenöt szakembert engednek be a próbákra augusztus 30. és szeptember 10. között, és ők akár javaslatokat is tehetnek majd a rendezőnek, színészeknek. Az előadás premierje egyébként szeptember 19-én lesz Holsterbróban, és

utána rögtön Budapestre utazik a társulat további öt előadásra.

A produkciót a dán Nordisk Teaterlaboratorium, a budapesti Nemzeti Színház, a lengyel Grotowski Intézet, illetve Wroclaw Európa Kulturális Fővárosa 2016 közösen hozza létre.
A The Tree (A Fa) egyébként egy trilógia része, aminek a The Trilogy of the Innocents a címe. A sorozat további részei a The Great Cities under the Moon (Nagyvárosok a Hold alatt) és

a 2015-ös MITEM-en hatalmas sikert aratott The Chronic Life (Krónikus Élet).

Eugenio Barba tavaly áprilisban beszélgetett Andor Évával a Tények Estében.

Különlegesség még, hogy az Odin Teatret társulatához ez alkalommal két rendkívüli művész is csatlakozik: Indiából a Baul hagyományának legjelentősebb élő képviselője, Parvathy Baul és Bali-szigetről I Wayan Bawa mester. Ők külön is fellépnek majd a Nemzeti Színházban. Szeptember 27-én Parvathy Baul ad koncertet, és másnap lesz I Wayan Bawa maszkos táncbemutatója.