Vágólapra másolva!
Németh László "Fritz", az etno-punk legenda VHK szólógitárosa súlyos betegséggel küzdött. A hírt a zenekar jelentette be Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Németh László 1982 márciusában, mindössze 16 évesen lett az akkor már hét éve létező Vágtázó Halottkémek gitárosa.

Mi alapvetően érzésből zenélünk és gitárjátékával Fritz képes volt rendkívül mély érzéseit ösztönösen felszínre hozni és azokat hozzáadni a VHK-hoz" - mondta Grandpierre Atilla, a zenekar frontembere az MTI-nek. Arról is beszélt, hogy egyedülálló módon tudott katA hhartikus élményeket teremteni a színpadon, és gitárjátéka szokatlanul érzelemgazdag volt.

"Betegsége miatt Fritz már nem tudott velünk színpadra állni július 15-i koncertünkön és az volt a kérése, hogy a zenekar régi barátja, Földi Tamás helyettesítse. Lujó is úgy gondolja, hogy Tomi az, akire támaszkodnunk kell Fritz akarata értelmében.

- mondta Grandpierre Atilla.

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten Grandpierre Atilla baráti társaságából. A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva, de 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában.

A VHK-nak 1988 és 2012 között nyolc albuma jelent meg. 2001-ben a zenekarból mások után Grandpierre Attila is kiszállt, Fritz előbb a MagUra Napot Vet, majd a MagUra, 2005 és 2009 között pedig a Yava tagja volt. 2009-ben megalakult a Vágtázó Életerő, amely korábbi VHK-tagokból állt, végül újra aktivizálódott a VHK is.

Németh László négy évvel a VHK másik emblematikus alakja, az üstdobos Balatoni "Boli" Endre után halt meg.