10 éves a Wagner-rajongók ünnepe a Müpában

Wagner-napok
Wagner-napok
Vágólapra másolva!
Az idén 10 éves Wagner-napokkal a Müpa impozáns egyenleget vonhat: a „Duna-parti Bayreuth" az elmúlt évtizedben az úgynevezett teljes bayreuthi kánont, vagyis a szerző életében a Zöld dombon bemutatott mind a tíz operát színre vitte, a Müpa egyedi adottságait maximálisan kihasználva, és újakat mutatva fel a remekművekben lakozó értelmezési lehetőségek közül. 2016-ban újra láthatja a közönség a világhírű tetralógiát, A nibelung gyűrűjét. Az előadók ebben az évben is világszerte ünnepelt Wagner-énekesek lesznek.
Vágólapra másolva!
Idén már 10 évesek a Wagner-napok a Müpában. Forrás: Gabor Kotschy

2006-ban váratlan nemzetközi sikerrel,

sokak szerint a bayreuthinál is jobb két Parsifal-előadással kezdődött a Budapesti Wagner-napok sora,

amely mára kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a kiváló akusztikájú, különleges színpadi és szellemi dimenzióval rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet. Az immár évtizedes tradíciókkal rendelkező fesztivál visszatérő produkciója

a wagneri örökség szerint négy egymást követő napon előadott A Nibelung gyűrűje.

A Ring mellett minden évben feltűnik egy-egy másik Wagner-zenedráma is. 2006-ban éppen a Parsifallal kezdődtek a rangos nemzetközi fesztivállá emelkedett Wagner-napok, majd következett a Trisztán és Izolda, a Lohengrin, a Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok, A bolygó hollandi, sőt, még a korai Rienzi is színpadra kerül 2017-ben.

A Budapesti Wagner-napok új operajátszási stílust honosított meg, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira és kiemelkedő akusztikájára építve messze túllép a félig szcenírozott színrevitelek világán, írta egy kritikus.

A Wagner-napok új operajátszási stílust honosított meg. Forrás: http://budapestiwagnernapok.hu/

2016-ban újra láthatja a közönség a világhírű tetralógiát, A Nibelung gyűrűjét, idén is négy estét átívelve, ahogy azt Richard Wagner eredetileg elképzelte. Illetve bemutatják a 2013-ban nagy sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokokat is.

Az előadók ebben az évben is világszerte ünnepelt Wagner-énekesek lesznek.

Budapesten láthatjuk Johan Reutert, Daniel Brennát, Johan Bothát, Anja Kampét, Evelyn Herlitziust, Tomasz Koniecznyt, Elisabet Stridet, Németh Juditot, Szabóki Tündét, Waltraud Meiert, Christian Franzot, Gerhard Siegelt, Walter Finket, Annette Dascht, James Rutherfordot, Bo Skovhust és Daniel Kirchet. Talán ennyi hihetetlen Wagner-énekes nagyság még soha nem lépett fel egyszerre a MÜPA Wagner-napjain.

Fischer Ádám vezényel. Forrás: Gabor Kotschy

A Wagner-napokon közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara valamint a Budapesti Stúdió Kórus. Az eseménysorozat művészeti vezetője és karmestere a világhírű Fischer Ádám. A világklasszis karmester korábban a következőket mondta a Wagner-napokról:

„Óriási lehetőség ez az előadóművész számára, de a művészi felelősség sem kisebb: meg kell győznünk mindenkit, hogy az általunk elképzelt Wagner-fesztivál valóban felveszi a versenyt bármely Wagner-produkcióval a világon.

A mi Ringünkben a történet kibontakozása közben a 19. századi színház realitás-illúziójának legelemibb alkotórészei is lebomlanak, hogy más formában, eltávolítva, modern asszociációkat keltve álljanak össze újra.

Fischer Ádám tavaly decemberben a Faktor TV-n, Andor Évának adott interjújában is beszélt a Wagner-napokról. A beszélgetésnek erre a témára vonatkozó része 13:50-től 24:30-ig látható.

Az idei Wagner-ünnep június 15-én a MÜPA A bolygó hollandiról szóló dokumentumfilmjével kezdődik, június 16-án A Rajna kincsét, 17-én A walkürt, 18-án a Siegfriedet, 19-én pedig Az istenek alkonyát adják elő. Június 23-án a MÜPÁ A nürnbergi mesterdalnokokról szóló dokumentumfilmjének vetítésével folytatódik a sorozat, majd ezt követi 24-én és 26-án A nürnbergi mesterdalnokok előadása.

Idén is világklasszis Wagner-énekesek lépnek színpadra. Forrás: Rangefinder Kft/Colorlab


Az eseménysorozat idei programjáról bővebben a http://budapestiwagnernapok.hu/ mikrosite-on lehet tájékozódni.
Már a 2017-es Wagner-napokra is lehet belépőt kapni, ahol A Nibelung gyűrűjét és a Parsifalt olyan énekesek előadásában hallhatja a közönség, mint Johan Reuter, Christian Franz, Gerhard Siegel, Walter Fink, Iréne Theorin, Violeta Urmana, Peter Seiffert és Albert Pesendorfer.