Újra világsztároktól lesz hangos Veszprém

Omara Portuondo
Vágólapra másolva!
Hajrájába érkezett az idei VeszprémFest előkészítése: július 13-tól 17-ig a legkülönbözőbb stílusok képviseletében a világ élvonalához tartozó zenészek lépnek majd fel a Veszprémi Várban. A világzene, a jazz és a pop világsztárjai, Grammy- és Golden Globe-díjas művészek érkeznek a 2016-os VeszprémFestre. Omara Portuondót és Diego el Cigalát, Gregory Portert, Lisa Stansfieldet, Jamie Cullumot és a Thievery Corporationt is hallhatja a közönség, a jegyek 60%-a már most el is fogyott.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnépszerűbb nyári, szabadtéri zenei rendezvénysorozatot,

a VeszprémFestet idén már 13. alkalommal rendezik meg.

A fesztiválon 2003 óta évről évre olyan nemzetközi előadók lépnek fel, akiknek zenéje, munkássága kulturális értéket képvisel. A korábbi években a VeszprémFest vendége volt többek között

a Kool & the Gang, Katie Melua, Youssou N'dour, José Cura, Craig David, DeeDee Bridgewater, Roger Hodgson és Emeli Sandé.

Mészáros Zoltán a 2016-os VeszprémFest sajtótájékoztatóján. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A VeszprémFest ügyvezető igazgatója, Mészáros Zoltán elmondta, hogy a zenei kínálat idén is ugyanilyen sokszínű marad majd: a nagyszínpadon

5 napon át váltják egymást a sztárfellépők a Veszprémi Várban,

de emellett zajlanak majd a már 6 éves múltra visszatekintő Rozé, Rizling és Jazz Napok is. A fesztivál időközben Veszprém identitásának is szerves részévé vált: Porga Gyula polgármester ehhez azt is hozzátette, hogy többek között a VeszprémFestnek köszönhető előnyök és pozitív tapasztalatok hatására döntöttek úgy, hogy 2023-ban megpályázzák az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Világsztárok minden este

Az idei fesztivál nyitónapja, július 13. a világzene jegyében telik. A Buena Vista Social Club dívája,

Omara Portuondo különleges turnéval ünnepli 85. születésnapját

és 70 éves előadói pályafutását. A 85 Tour koncertsorozat bemutatja az énekesnő karrierjének állomásait a „Besame Mucho"-tól a „Veinte Ańos"-ig. Omara Portuondo partnere a színpadon ezúttal a négy Latin Grammy-díjas Diego el Cigala spanyol flamenco énekes lesz, aki végtelenül büszke spanyol cigány zenei örökségére, amelyhez úgy tudott hű maradni, hogy közben világszerte kivívta a közönség elismerését. Az énekest, aki idáig soha nem járt még Magyarországon, "a flamenco Frank Sinatrájaként" is emlegetik.

Diego el Cigala és Omara Portuondo. Forrás: veszpremfest.hu

Július 14-én a jazz kerül majd a fókuszba. A VeszprémFest színpadán láthatja és hallhatja először élőben a magyar közönség Gregory Portert, aki 2014-ben Grammy-díjat kapott Liquid Spirit című albumáért. Bár Porter jazzénekesnek tartja magát, zenéjében ötvözi a bluest, a southern soult és a gospelt is a jazzel.

Gregory Porter napjaink egyik legkeresettebb jazzénekesének számít.

Veszprémben legújabb lemezét, a Take Me To The Alley-t mutatja be, amely múlt hónapban jelent meg, de emellett elhangzanak korábbi, legismertebb dalai is.

Július 15-én következik az idei VeszprémFest mindeddig legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye:

Lisa Stansfield, a 80-as, 90-es évek egyik legnépszerűbb popsztárja áll majd első alkalommal magyar színpadon.

A brit énekesnő a slágerlisták élére jutott az Atlanti-óceán mindkét partján, énekelt George Michaellel és a Queennel, többször nyert Brit- és Ivor Novello-díjat. Egyes albumaiból több mint 15 millió példányt adtak el, és legalább 20 világsikerű, listavezető slágert jegyez, ilyenek például az

All Around the World, a Real Thing vagy a Never, never gonna give you up.

Lisa Stansfield a 2000-es években inkább színésznői karrierjére koncentrált, de a zenének soha nem fordított hátat. 2014-ben, tíz évvel a hatodik, The Moment című stúdiólemeze után jelent meg legutóbbi albuma, a Seven. A lemezt a soul iránti rajongás inspirálta, és Stansfield annak a 10 évnek is adózik vele, amelyeket klubokban töltött énekléssel. Az énekesnő legnépszerűbb slágereire annyian kíváncsiak, hogy koncertjére a VeszprémFesten már most elkelt minden jegy. Ez az óriási érdeklődés a szervezőket komoly döntés elé állította: jövő hét elején derül ki, hogy a koncert átkerül-e a nagyobb befogadóképességű Veszprém Arénába.

Lisa Stansfield. Forrás: Mike Gray/Mike Gray

Július 16-án

az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze, Jamie Cullum lép fel Veszprémben,

aki zenéjében egyedi megközelítésben ötvözi a jazzt, a popot és a rockot. A 36 éves Jamie Cullum pályafutása egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, és két „Az Év Embere"-díjjal igazi sikertörténet. Cullum világszerte több mint 10 millió lemezt adott el, koncertezett a Carnegie Hallban és a Glastonbury Fesztiválon, olyan előadókkal állt egy színpadon, mint Amy Winehouse vagy Billy Joel. Zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjeihez is, és jelenleg is főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Rádió 2-n, Európa leghallgatottabb rádiócsatornáján.

A zárónapot, július 17-ét a Mol Nagyon Balatonnal közösen szervezi a VeszprémFest.

Amióta Craig David a korábbi VeszprémFest-koncertjének egy részén DJ-ként is bemutatkozott, érett a gondolat, hogy az elektronikus zene és az igazi bulihangulat is kapjon helyet a fesztiválon.

Így idén először vasárnapra is szerveznek koncertet, ahol

a Thievery Corporation lép fel.

A washingtoni duó a hangzását a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-től, retró filmekből és a pszichedelikus rocktól kölcsönzi, egy új zenei világba illesztve mindezt. A formáció 1995 nyarán alakult, aminek immár 20 éve: ezt ünnepelheti velük a közönség a számos zenésztársat felvonultató születésnapi turnéjuk veszprémi állomásán is.

Minifesztivál magyar sztárokkal

Idén a balatoni borvidék borászatait és a helyi kézműves gasztronómiát bemutató Rozé, Rizling és Jazz Napok nevű minifesztivál is kibővített területen jelentkezik az Óváros téren, a nagy érdeklődésnek köszönhetően.

Július 8. és 17. között naponta 3 ingyenes jazz-, illetve jazz-ihlette koncertet hallhat a közönség.

A fellépők között ott lesz többek között a Sapszon Orsi Quintet, a Mrs Columbo, a Gyöngyhalász Latin Zenekar, a Swing Swing, a Pribojszki Mátyás Band, a The Acoustic Loops, a Stereo Swing feat. Szűcs Gabi, Heincz Gábor „Biga" és a Bigantic, a Váczi Eszter Quartet, Fábián Juli vagy a United. Július 10-én, rendhagyó módon, koncert helyett

a franciaországi foci-Eb döntője kap főszerepet a programban,

amelyet egy óriáskivetítőn lehet majd nézni.