Titkok és varázslat éjszaka a múzeumban

Kossuth-mauzóleum avató ünnepség, Nemzeti Sírkert, Fiumei út
Kossuth-mauzóleum avató ünnepség, Nemzeti Sírkert, Fiumei út
Vágólapra másolva!
A Múzeumok Éjszakáján minden intézmény igyekszik kiállításait különleges tárlatvezetésekkel és rendhagyó programokkal feldobni, vannak azonban olyan tárlatok és helyszínek is, amelyek ezen a napon nyílnak meg a közönség előtt, vagy akár csak egyetlen éjszakára látogathatóak.
Vágólapra másolva!

A Fiumei úti sírkert és Kegyeleti Múzeum egyébként is különleges helyszíne a Múzeumok Éjszakájának, hiszen itt található az ország egyetlen temetkezéstörténeti múzeuma, a temető pedig a síremlékművészet páratlan gyűjteményét rejti, emellett mintegy nemzeti pantheonként számos magyar politikus, művész, tudós nyughelye. A sírkert máskor természetesen zárva van éjjel, idén pedig azért is érdemes lesz elmenni ide, mert

szabadon látogatható lesz a 2015-ben felújított és újraavatott Kossuth-mauzóleum is,

amely Magyarország legnagyobb sírépítménye. Az 1909. november 25-én felszentelt hét emelet magas mauzóleum belső terének legnagyobb értéke a Róth Miksa műhelyében készült üvegmozaik, amely a tavalyi felújítás eredményeként újból teljes fényében tündököl.

A felújított Kossuth-mauzóleum Fotó: M. Schmidt János - Origo

Szintén Róth Miksa művészetéhez kapcsolódik egy másik különleges program június 25-én: a munkáit bemutató budapesti gyűjtemény és emlékház mindössze egy éjszakán át nyitva tartó időszaki kiállítással készül. A Róth-titkok a Felvidéken címet viselő tárlat Róth Miksa jobbára ismeretlen vagy csak nehezen megtekinthető felvidéki alkotásait mutatja be.

Új állandó kiállítások

Ha valakinek az éjszakai temetőjárás nem elég hátborzongató, érdemes lesz ellátogatnia a Sziklakórházba, ahol a Múzeumok Éjszakája Hősök, felfedezők, újítók témájához kapcsolódóan a kórház hőseié, a valaha itt dolgozó orvosoké és nővéreké lesz a főszerep. A szervezők ígérete szerint

valódi időutazáson vehetünk részt

június 25-én, eddig fel nem fedett titkokkal és történetekkel, és az egész nap zajló tárlatvezetéseken
megismerhetjük, hogy milyen borzalmakat látott a Sziklakórház, a Vörökereszt önkénteseinek köszönhetően pedig megelevenednek a kórház mindennapjai. Ráadásul ezen az éjszakán nyílik meg a nagyközönség számára két új kiállítási rész is: az Én lettem a halál, a világok pusztítója című tárlat a Hirosimát és Nagaszakit ért atomtámadásokra emlékezik, a másik pedig Budapest ostromának legszörnyűbb időszakait mutatja be.

Teljesen más jellegű időutazást ígér az Óbudai Múzeum napokban megnyílt új tárlata, a Játék a városban, amely Budapest egyetlen állandó játéktörténeti kiállításaként

Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári játékait mutatja be.

Népessy Noémi igazgató a kiállítás keddi megnyitóján elmondta, hogy a tárlat tematikájában szakít a hagyományos fiú-lány felosztással, és a város témakörében mutatja be a korszak játékait 1200 kiállított tárgyon keresztül. Láthatunk többek között babákat, autókat, építőkockákat, társasjátékokat, miniatűr babaházakat, de a kiállítás a játékgyártás történetével is megismerteti a látogatókat. A Múzeumok Éjszakáján különleges programokkal mutatják be a közönségnek a Játék a városbant, például Varró Dániel költő is szubjektív tárlatvezetést tart majd a tárgyak között.

Külön kiállítást kapott az Óbudai Múzeum óriási játéktörténeti gyűjteménye Forrás: Óbudai Múzeum

Bemutatkoznak az új múzeumok is

A hónapban két érdekes múzeummal is gazdagodott a főváros: június 9-től látogatható a

Lajta Monitor Múzeumhajó,

melyet 1871. május 17-én bocsátottak vízre, majd 46 év hadi szolgálat után szerelték le. A Lajta megépítésekor az egész világon egyedi volt, hiszen kis merüléséhez erős páncélozottság és nagy tűzerő járult. A Hadtörténeti Múzeumhoz tartozó hajón a Múzeumok Éjszakáján fél óránként tárlatvezetések indulnak, amelyen az érdeklődők megismerhetik a hajó történetét, technikai sajátosságait.

Június 10-én nyílt meg a magyar származású

világhírű szabadulóművész relikviáit bemutat House of Houdini,

Magyarország első és egyetlen bűvészmúzeuma, ahol június 25-e a bűvészek éjszakája lesz. A múzeum miniszínpadán ugyanis a szervezők ígérete szerint az ország legtehetségesebb, fiatal bűvészei mutatkoznak majd be.

A cikket az E.ON támogatta.