Ópiáttúladagolás miatt halt meg Prince

TOPSHOTS Horizontal EFFIGY MUSICIAN SINGER HOMAGE MEMORIAL FLOWER
Messages left by fans outside the Paisley Park residential compound of music legend Prince in Minneapolis, Minnesota, on April 21, 2016. Emergency personnel tried and failed to revive music legend Prince, who died April 21, 2016, at age 57, after finding him slumped unresponsive in an elevator at his Paisley Park studios in Minnesota, the local sheriff said. / AFP PHOTO / Mark Ralston
Vágólapra másolva!
A fentanil fájdalomcsillapító véletlen túladagolása okozta Prince halálát a hivatalos halottkémi jelentés szerint.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön közzétett halottkémi jelentés szerint a fentoniltartalmú fájdalomcsillapítót az énekes saját maga vette be, de hogy mikor, azt nem tudni.

A Középnyugati Orvosszakértői Hivatal egyoldalas jelentés

balesetnek minősíti a világsztár halálát. A hivatal közölte, hogy a vizsgálat lezárult, és nincs több mondanivalója.

A fentanil egy szintetikus opiát, amely 50-szer - 100-szor erősebb a morfiumnál, és szerepe van abban, hogy a közelmúltban a magasba szökött a túladagolás okozta halálesetek száma az Egyesült Államok bizonyos körzeteiben.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hatóságnak (DEA) több mint 700 fentaniltúladagolásos halálesetet jeleztek 2013 végén és 2014 folyamán.

A fentanilt többnyire krónikus fájdalmak esetében alkalmazzák, általában olyankor, ha más fájdalomcsillapító kezelések már nem használnak. Nem világos, hogy Prince miért szedte az erős fájdalomcsillapítót, a szóbeszédek szerint különféle betegségek gyötörték az énekest.

Korábbi amerikai médiaértesülések szerint Prince szervezetében a boncoláskor a Percocet nevű fájdalomcsillapítót, szorongáscsökkentőt és nyugtatót mutatták ki, amelynek hatóanyaga, az oxikodon függőséget okozhat.

A nyomozás az elmúlt hetekben arra irányult, hogy kiderítse, kábító hatású fájdalomcsillapítók túladagolásában halt-e meg az énekes, és a halála előtti hetekben orvos írt-e fel számára ilyen gyógyszereket. A vizsgálati eredmények megerősítik a korábbi feltételezéseket arról, hogy ópiumszármazékok szerepet játszottak a világhírű énekes halálában - írta az AP.

Prince április 21-én hunyt el Forrás: AFP/Mark Ralston

Az 57 éves énekesre a liftben összeesve találtak rá a Minneapolis közelében fekvő Paisley Park-i otthonában április 21-én.

Halála előtt egy héttel, április 15-én egy atlantai koncertről hazatérőben

Prince repülőgépének sürgősen landolnia kellett Moline repülőterén, mert az énekest gyógyszertúladagolás miatt kezelni kellett.

Amerikai médiaforrások szerint Prince a repülőgépen elvesztette eszméletét, és az elsősegélynyújtók opiáttúladagolás ellen használatos injekciót adtak be neki.

A nyomozás során két orvos neve merült fel, egyikük Todd Schulenberg családorvos, aki két héttel halála előtt kétszer is - április 7-én és április 20-án - kezelte Prince-t, és közölte is a nyomozókkal, hogy írt fel gyógyszert az énekesnek. Az orvos minnesotai rendelőjére kiadott házkutatási engedély nem részletezte, milyen gyógyszerről van szó.

A másik orvos Howard Kornfeld kaliforniai függőségi szakember, akit április 20-án kértek fel az énekes képviselői arra, hogy segítsen Prince-nek.

Kornfeld a fiát küldte el, aki azok között volt, akik összeesve találtak rá április 21-én az énekesre.

Az ifjabb Kornfeld nem orvos, és olyan gyógyszert vitt magával, amelyet opiátfüggőség kezelésére használnak, mivel enyhíti az ellenállhatatlan szükségérzetet és az elvonási tüneteket - közölte korábban William Mauzy, Kornfeldék ügyvédje. Azt is hozzátette, hogy a gyógyszert egy minnesotai orvosnak akarta átadni, aki április 21-én fogadta volna Prince-t.

Prince a halála előtti hetekben több koncertet is lemondott Atlantában és St. Louisban arra hivatkozva, hogy nem érzi jól magát. Április 14-én az atlantai koncerteket pótolta, azokról volt visszatérőben, amikor Moline-ban le kellett szállnia repülőgépének.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter

Prince-ről úgy tudta mindenki, hogy tiszta, egészséges életet él, és néhány barátja korábban közölte, hogy

soha nem látták rajta gyógyszerhasználat nyomait.

Egy régi barátja az AP amerikai hírügynökséggel megosztotta, hogy a koncertezések erős igénybevétele miatt az énekest fájdalmak gyötörték, térd- és csípőproblémái voltak.

Prince halála lesújtó példája az Egyesült Államokban terjedő opiáttúladagolási "járványnak": a receptre kapható gyógyszerek túladagolásából eredő halálozások száma 2014-ben meghaladta a közúti balesetben elhunytak és a gyilkosságok áldozatainak a számát. 2014-ben több mint 29 ezer opiáttúladagolási esetet és 19 ezer, receptre kapható gyógyszer okozta túladagolási esetet jegyeztek fel.