Kicsomagolták Modigliani aktját

Amadeo Modigliani
akt
Vágólapra másolva!
Június 29-től látogatható a Nemzeti Galéria Modigliani-kiállítása, amelyen több mint 80 Modigliani-művet lehet majd megnézni. A Nemzeti Galériába a világ vezető múzeumaiból érkeztek a festmények. Elsősorban avantgarde festőként ismerni Modiglianit, de a kiállításon szobraival is lehet majd találkozni. 
Vágólapra másolva!

Sőt, a Nemzeti Galéria összekötötte a kellemest a kellemessel: a Modigliani-kiállítással párhuzamosan megtekinthető egy nagyszabású Picasso-kiállítás is.

Fekvő akt kibontott hajjal Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Modigliani Fekvő akt kibontott hajjal című festményét csütörtökön ünnepélyesen csomagolták ki a Nemzeti Galáriában. Baán László főigazgató elmonta, hogy a több mint 80 alkotást felvonultató tárlatra 61 Modigliani-mű érkezik a világ vezető múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Azt is elmondta, hogy Modigliani életművén belül az aktok a legnépszerűbbek. A most kicsomagolt alkotás ezek közül is a legritkábban látható darabok közé tartozik.

A Fekvő akt kibontott hajjal című festményt 1989-ben vásárolta meg Oszaka városa – még mindig – épülőben lévő művészeti múzeumának. Mivel az intézmény csak 2021-ben nyílik meg, az értékes Modigliani-aktot raktárban őrzik, ahonnan az elmúlt 27 évben csak két alkalommal adták kölcsön európai kiállításra.

Magyar és japán szakértők vizsgálják a festményt a Magyar Nemzeti Galériában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Baán László nem árulta el, mennyit ér az Oszakából kölcsönzött festmény, de annyit elmondott, hogy Modigliani egy hasonló aktját 2015 végén 170 millió dollárért vették meg. A Nemzeti Galériában Modigliani számos aktja, portréja és szobra lesz látható; a bemutatott anyag biztosítási összértéke meghaladja majd a 100 milliárd forintot.