A pincében marad Hitler szobra

Vágólapra másolva!
További öt évre a linzi múzeum pincéjében marad az az Aphrodité szobor, amelyet korábban azért távolítottak el a város parkjából, mert Hitler ajándéka volt.
Vágólapra másolva!

A műemlékvédelmi hivatal korábban 2015 nyaráig adott engedélyt arra, hogy a szobrot elcsomagolva tárolják. Miután lejárt a határidő, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kezdeményezésére felmerült, hogy elővegyék a szobrot. A párt szerint ugyanis nem a történelemfeldolgozás része, hogy Aphroditét egyszerűen "porosodni hagyják".

A város kulturális bizottsága áprilisban visszautasította, hogy kiállítsák a szobrot,

és a műemlékvédelmi hivatal most helyt adott ennek a döntésnek. Így a szobor továbbra is a tárolóban marad, becsomagolva.

A bronz Aphrodité egy linzi parkban egy kis oszlopos pavilonban állt 1942 óta, amikor Ausztria már a Harmadik Birodalom része volt. Amikor egyetemisták kutatásai feltárták a szobor történetét, eltávolították a talapzatról és a városi múzeum raktárába száműzték. Bernhard Baier polgármester-helyettes szerint esetleg egy várostörténeti projekt részeként lehetne újra kiállítani a szobrot. Így biztosítani tudnák, hogy ne legyen zarándokhely, és eredete se merüljön feledésbe.