Élő legenda az Esterházy-kastélyban

Vágólapra másolva!
Esterházy "Fényes" Miklós herceg és Joseph Haydn egykori lakóhelye, a fertődi Esterházy-kastély az európai régizene központjává változik a 32. Régi Zenei Napokra, június 25-től július 2-ig.
Vágólapra másolva!

A Régi Zenei Napok mesterkurzusai egyértelműen a zenészeknek szólnak, a koncertek azonban minden zenekedvelőnek. Idén 3 kontinens 11 országából érkeznek nagyon neves mesterek a kurzusokra és a koncertekre. Johann Sebastian Bach művészetének legavatottabb ismerője, Helmuth Rilling is ott lesz a rendezvényen: mesterkurzust tart, ráadásul a záró koncerten ő vezényli Bach János passióját. A partnerei a Vashegyi György által alapított és vezetett Purcell Kórus és a korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar lesznek.

Maestro Rilling, a legnagyobb élő Bach-karmester Forrás: Holger Schneider

Rilling valóságos élő legenda, jelenleg ő az egyetlen, aki lemezre vette Bach összes vokális művét. Többször járt már Magyarországon, elsősorban Budapesten: vezényelt a Müpában, de dirigálta már a debreceni Kodály Filharmónia együtteseit is.

Helmuth Rilling

1933-ban született Stuttgartban és 1954-ben hozta létre a Gächinger Kantorei kórust, amely tizenegy évvel később egyesült a Bach-Collegium Stuttgart együttesével. Rilling professzor nagyjából ekkor kezdett igazán foglalkozni Bach munkásságával. Saját együttesei élén vagy vendégkarmesterként Európa számos országában, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Dél-Amerikában is turnézott. Olyan nagy nevű zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Bécsi Filharmonikusok, a New York-i Filharmonikusok vagy a japán NHK Szimfonikus Zenekar. A Bach-évforduló miatt 2000-ben az ő vezényletével vették CD-re Bach összes kantátáját. Ugyanebben az évben nyerte el a Grammy-díjat Krzysztof Penderecki Credójának felvételéért. A 83 éves Maestro Helmuth Rilling a legnagyobb élő Bach-karmester.

A fesztivál alapvetően zenei vonalon erős, de rengeteg kísérőprogram is lesz: a Pál-majorban gyerekprogramokat szerveznek, Fertődre, az Esterházy-kastélyba pedig elsősorban a felnőtteket várják. Az Esterházyak vadászszokásairól személyesen herceg Eszterházy Antal mesél majd a résztvevőknek, akiket hintón visznek a Lés erdőbe egy vadászatra.

Helmuth Rilling másfél évvel ezelőtt is járt Budapesten, akkor a Tények Estében Andor Évának adott interjút: