Francia dallamokat hoz Budapestre Fischer Iván

Ivan Fischer
Photo: Marco Borggreve
Ivan Fischer Photo: Marco Borggreve
Vágólapra másolva!
Szeptember 21-28-ig tart majd az Európai Hidak fesztivál, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közösen rendeznek. A fesztiválzenekar a francia zene rengeteg arcát megmutatja a ritkán hallott barokk dallamoktól a 20. századi Párizs kavalkádján át a modernig. 
Vágólapra másolva!

A fesztiválon a francia zenei élet olyan markáns egyéniségei teszik tiszteletüket a Müpában, mint Juliette Gréco, Michel Legrand és Jean-Luc Ponty. Ezen kívül a La Gâpette együttes a sajátos breton hangzásvilágot visz majd, a Transzakció című irodalmi performansz-est meghökkentő élményt ígér, és a fesztiválon látható majd először a Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog című darabjának bemutatója is.

Fischer Iván, a Budapest Fesztiválzenekar zeneigazgatója azt mondta,

Szeptember 22-én, a Fesztiválzenekar a francia régizene-specialista, Hervé Niquet irányításával Campra, Rebel és a francia barokk vitathatatlanul legnagyobb alakja, Rameau zenéjét játssza majd, a világszerte elismert szoprán, Chantal Santon-Jeffery közreműködésével.

A híres szoprán, Chantal Santon Jeffrey Forrás: Müpa

Szeptember 23-án, 24-én és 26-án a Fesztiválzenekar triplázza nagyzenekari programját, és a 19-20. századi Montmartre bohém művészvilágát idézi meg. Négy különböző francia szerző műveiből áll össze a műsor. Debussy és Ravel mellett Erik Satie műveit is előadják, és Henri Dutilleux modern hegedűversenyét a kínai hegedűművész, Ning Feng adja elő. A Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 25-i kortárs zenei koncertjének egyik érdekessége, hogy az ismert modernek, például Messiaen és Boulez helyett ritkán hallható, mégis eredeti stílusú szerzőkre esett a választás. Az idén centenáriumát ünneplő Dutilleux mellett a spektrális zene úttörője, Gérard Grisey, valamint a Párizsban élő görög Georges Aperghis képviselik a 20. századi francia új zene irányzatait. A szólista az egyedi hangú francia-amerikai csellóművész, Sonia Wider-Atherton lesz.

Az öt Grammy-díjas Michel Legrand Forrás: Müpa

A francia napok szeptember 21-i nyitókoncertjén Michel Legrand lép majd fel triójával. Az ő nevét és zenéjét legtöbben talán Oscar-díjas filmekből (Kamaszkorom legszebb nyara, Yentl, A Thomas Crown-ügy) ismerhetik. A híres zongoristának és zeneszerzőnek már öt Grammy-díja van, és koncertjét kifejezetten a magyar közönségnek állította össze, ráadásul Szőke Nikoletta énekesnőt is vendégül látja. Szeptember 24-én a francia világzenei újhullám punkos lendületét, valamint a harmonikás bal-musette műfajt és a manouche jazz hagyományait éppúgy ötvöző breton zenekar, a La Gâpette szerezhet stílusának újabb híveket. Szeptember 27-én pedig a stílusteremtő hegedűs, Jean-Luc Ponty lép fel együttesével. A legendás jazz-zenész koncertje azoknak is csemege lehet, akik szeretik az afrikai ritmusokat is.

A fesztivál szeptember 28-i záróakkordjaként a második világháború utáni Párizs lázongó ifjúságának jelképes alakja, Juliette Gréco lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az „egzisztencialisták királynőjeként” is ünnepelt énekesnőnek a korszak legkiválóbb szerzői, többek között Sartre, Sagan, Prévert, Mauriac és Camus írtak dalokat, és közben színésznőként is bevált.

Juliette Greco Forrás: UNIVERSAL MUSIC/ Jean-Marc Lubrano

Az egyik leghosszabb múltra visszatekintő magyar irodalmi folyóirat, az egykor Párizsban alapított, később hazánkba költözött Magyar Műhely határokon és műfajokon átívelő szellemisége inspirálja szeptember 26-án a Transzakció című francia–magyar irodalmi performansz-estet. Az előadás kellően látványos és meghökkentő pillanatokat ígér.

Szeptember 23-án a Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog című előadásának bemutatóján az 1900-as évek Montmartre-jának atmoszférája elevenedik meg. Az élő zenével kísért előadás vizualitása a neves képzőművész, Toulouse-Lautrec világát idézi, így biztosan nem fognak csalódni, akik a Gergyére jellemző műfaji sokszínűségre számítanak.

A francia napokon rengeteg családi program is lesz. Eredeti nyelven, magyar felirattal látható majd A katona története szeptember 24-én. A francia anyanyelvű svájci író, Ramuz művében a lelkét az ördögnek eladó katona szabadulása érdekében kétségbeesett küzdelmet folytat a gonosszal. A thrillerszerű mese zenéje Stravinsky francia svájci tartózkodásának egyik legjelentősebb munkája.

Ez lesz a sorban a negyedik Európai Hidak fesztivál, amelynek lényege nem változott az évek alatt: a figyelem középpontjába állítani az európai identitást egy-egy ország kultúráján keresztül. 2016. szeptember 21. és 28. között tehát a sokrétű kultúrával és gazdag zenei hagyományokkal rendelkező Franciaország áll a fesztivál fókuszában.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója azt mondta,