Bringázással telt meg az Iparművészeti Múzeum

Bambusz kerékpár
Bringológia
Budapest, 2016. június 16. Az osztrák Alexander Bergner City Bike Boori elnevezésű bambuszkerékpárja a Bringológia című kiállításon az Iparművészeti Múzeumban 2016. június 16-án, a megnyitó napján. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Tizenkét ország legfrissebb dizájn innovációit mutatja be a csütörtökön nyílt Bringológia című tárlat az Iparművészeti Múzeumban. 
Vágólapra másolva!

Nem csupán bemutatja az újításokat a kiállítás, de párhuzamba is állítja a korábbi formatervezési megoldásokkal. A tárlatot egyébként az Iparművészeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum közösen hozta létre. A kiállítás anyagát a Kultúrgorilla csapata válogatta össze, és a Közlekedési Múzeum öreg kerékpárjai mellett mutatják be a jövő innovációit. Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást csütörtökön. Vitézy Dávid azt mondta,

Vitézy Dávid arról is beszélt, hogy a világ nagyvárosaiban óriási társadalmi változás ment végbe az utóbbi évtizedekben - Budapesten például 1990 óta megtizenegyszereződött a kerékpározók száma. A dizájn pedig erre a társadalmi folyamatra is reagált. Az utóbbi időben rengeteg olyan használati tárgy jelent meg, amely kifejezetten a kerékpározáshoz kötődik.

A Bringológia kiállítás csütörtöki megnyítóján balról Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos és Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója - előttük a holland Herman van Hulsteijn VH1 nevű kerékpárja Forrás: MTI / Marjai János

Vitézy Dávid azt is elmondta, hogy ez a kiállítás már egy új szemléletet mutat az intézmény részéről. Szerinte ugyanis a közlekedési múzeumoknak a 21. században már nem csupán az a feladatuk, hogy bemutassák a múltat, hanem a jövőre vonatkozó kérdéseket is fel kell tenniük.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos is elmondta a megnyitón, hogy a kerékpározás hihetetlen robbanáson ment keresztül Budapesten, amelyben szerinte vitézy Dávidnak is nagy szerepe volt.

Az osztrák Bambooride egyik biciklije - a vázat bambuszrudakból készítik Forrás: MTI / Marjai János

Révész Máriusz azt mondta, hogy a jövő Budapestjének életében a kerékpározásnak a mainál is sokkal nagyobb szerepe lesz. A Bringológia kiállítást november 27-ig lehet megnézni az Iparművészeti Múzeumban.