Anne Frank mesekönyve 17 milliót ért

Horizontal BOOK AUCTION HISTORY HOLOCAUST
(FILES) This file photo taken on March 16, 2016 shows Anne and Margot Frank's copy of Grimm's Fairy Tales pictured at Swann Auction Galleries in New York. The book of fairytales owned and signed by the German-Jewish diarist Anne Frank who perished in the Holocaust is up for sale May 5, 2016 at Swann Auction Galleries in New York, Autographs auction estimate $ 20,000 to $30,000. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
A becsült ár több mint kétszereséért, 62 500 dollárért (17 millió forint) cserélt gazdát egy New York-i aukción Anna Frank egykori mesekönyve, amelyben a naplója révén ismertté vált lány és testvére aláírása is szerepel.
Vágólapra másolva!

A Swann Galleries aukciósház szerint a Grimm testvérek 1925-ben kiadott mesekönyvének nyitóoldalán Anne és testvére, Margot neve szerepel. A mindössze egy percig tartott licit során hatan versengtek a könyvért, amely végül a becsült leütési ár több mint kétszereséért talált új gazdára.

Anne és Margot Frank Grimm-mesekönyve Forrás: AFP/Jewel Samad

Anne Frank szüleivel egy amszterdami épületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944-ben azonban elfogták őket, Anne az auschwitzi megsemmisítő táborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban.

A család amszterdami otthonában hagyta a könyvet, mielőtt a búvóhelyre menekült. A mesegyűjteményt egy holland pár vásárolta meg nem sokkal a háború után egy amszterdami antikváriumban.

Az aláírt példány a becsült ár kétszereséért kelt el Forrás: AFP/Jewel Samad

Amikor felfedezték a Frank-lányok nevét a nyitóoldalon, felajánlották a könyvet Otto Franknak, a család egyetlen életben maradt tagjának.

A csütörtöki aukció tételei között szerepelt az az 1977-es levél is, amelyet a néhai családfő írt a holland párnak. „A levelükből érződik a családunkkal történtek miatti részvétük, ezért örömömre szolgálna, ha megtartanák a könyvet a lányuknak, az én gyermekeim emlékére” – írta Otto.

Anne Frank Forrás: AFP

A családfő a háborút követően közreadta Anne naplóját, amelyet a lány a háború alatt írt, és amely történelmi dokumentumként azóta világszerte ismertté vált. Hatvanhét nyelvre fordították le, és több mint 30 millió példány kelt el belőle. A Frank család egykori rejtekhelye 1960 óta múzeum.