Új zsinagógát kap Budapest

zsinagóga
Vágólapra másolva!
Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség több mint 2000 négyzetméteres új központja pár méterre lesz a Margit hídtól, ahol a pénteken végtisztességet kapó, 70 éve Dunába lőtt zsidó mártírok maradványait megtalálták. Hasonló méretű zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egy patinás dunaparti ingatlant újít fel és alakít át, melyben a tervek szerint

zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd az átalakításokat követően.

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő, jelenleg kihasználatlan Palatinus ház földszinti területén az EMIH az Újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki. A zsinagóga várható átadására 2017-ben kerül majd sor, jelenleg tervezési fázisban van.

Látványterv a kulturális központról Forrás: Origo

Gazdagítja a közösséget

Az elmúlt időszakban a Hitközség kiállítások szervezésével, zsinagógafelújításokkal és nagyszabású szociális programjának elindításával is azt az üzenetet képviselte, hogy a nyitottság, a közösségi élet katalizálása, egymás megismerése,

a segítségnyújtás lehet az, ami elősegíti a magyarországi zsidó közösség fejlődését, gyarapodását.

Ennek újabb lépéseként a hitközség a Margit híd pesti hídfőjénél található két, úgynevezett Palatinus házból az egyik épület teljes földszinti területét fogja átalakítani a következő hónapokban.

A tettek ereje

„Örömteli, hogy épp akkor jelenthetjük be ezt a nagyszabású tervünket, amikor a Margit híd lábánál mártírhalált halt zsidó honfitársaink hosszas egyeztetés után végül zsidó szertartás szerint kapnak végtisztességet a Kozma utcai temetőben.

– mondta Köves Slomó, aki szerint több mint 70 évvel ezelőtt mártírhalált halt zsidók előtt is tisztelegnek az új intézménnyel.

Az EMIH vezető rabbija úgy látja, hogy a gyászbeszédeken túl a tetteknek még nagyobb ereje van: a zsidó hagyományok ápolásával és megismertetésével, újabb és újabb zsinagógák és közösségi terek, oktatási intézmények létrehozásával tudják leróni kegyeletüket a mártírok előtt.