Caravaggio-festményt találhattak egy francia padláson

lr1002148 Bibbia (Personnaggio) RELIGION BLOOD Uomo Arma DEATH Ricciarini Décapitation ABCDEF Mort Giuditta BEHEADING Decapitazione VIOLENCE Italie Italien Italienne Italiens Italiennes Femme ART Pittura 16 16o XVI XVIo secolo MAN Suffering Decollazione O
"Judith et Holopherne" (Judith Beheading Holofernes) Judith decapite la tete de Holopherne aidee de sa servante Abra - Peinture de Michelangelo Merisi detto Caravaggio (Le Caravage, 1570/71-1610), 1595-1596 Dim 144x195 cm - Huile sur toile - Rome, Galleria Nazionale d'Arte Antica Palazzo Barberini (Rome, musee d'art antique du palais Barberini) ©Luisa ricciarini/leemage
Vágólapra másolva!
A francia kulturális minisztérium megtiltotta, hogy a szakértői vizsgálatok előtt elhagyja Franciaországot az a Caravaggio olasz festőművésznek tulajdonított olajfestmény, amelyre egy dél-franciaországi ház padlásán bukkantak két éve.
Vágólapra másolva!

A tárca március 31-én kelt rendeletében "elutasította az exportengedély kiadását a Michelangelo Merisinek, közismert nevén Caravaggiónak tulajdonított Judit és Holofernész című festményre" - jelentették be illetékesek.

Az 1600-1610 között készült festményt "a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani" - közölte a minisztérium. Az ügyet jól ismerő források szerint a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy valóban az olasz barokk művész festette-e a vásznat.

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában.

Elvitték egy toulousi becsüshöz felmérni, aki Eric Turquin párizsi szakértő irodájának segítségét kérte. A festményről eddig úgy tudták, hogy Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása - közölte a szakértői iroda, amely kedden sajtótájékoztatón fogja bemutatni a festményt.

Judit és Holofernész Forrás: AFP

A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt - olvasható az iroda által közzétett ismertetésben.

A Le Quotidien de L'Art szerint Mina Gregori Caravaggio-szakértő úgy véli, hogy a megtalált kép nem eredeti Caravaggio. A festményt a Louvre művészettörténészei fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák készítőjének kilétét. Ha valóban Caravaggio festménye,

a kép értékét mintegy 100 millió euróra becsülik

- írta a magazin.