Az EU bírósága segít Winnetou-t levadászni

(FILES) A picture taken on June 9, 1982 shows French actor Pierre Brice in his role as fictional Apache-chief Winnetou during the Karl May festival in Elspe, Germany. Brice, mainly known for his role as Winnetou in German Karl May films, died on June 6, 2
Pierre Brice
Vágólapra másolva!
Öldöklő csata megy Winnetou-ért Luxemburgban. Az Európai Unió Védjegyhivatala három éve törölte Karl May híres figurájának nevét a védjegyoltalom alá vett kifejezések sorából, most azonban az EU törvényszéke semmisnek nyilvánította a döntést. 
Vágólapra másolva!

A Winnetou nevéből alkotott védjegy 2003 és 2013 között a Karl May Könyvkiadó kizárólagos monopóliuma volt. A nyomda filmek, ékszerek, parfümök, kozmetikai és nyomdaipari termékek, bőrből készült árucikkek, háztartási és ruházati cikkek, játékok, élelmiszerek, rendezvények, sőt üdülőtáborok, személyszállítás, szállásadás és étkeztetés vonatkozásában is kizárólagos jogosultja volt a védjegynek.

Winnetou újra monopólium lesz Forrás: AFP/Horst Ossinger

Kereskedelmi szempontból is érdekes

A monopólium eltörlése - és egyúttal a fizetendő jogdíjak kikerülése - érdekében a német Constantin Film Produktion Kft. kérte a védjegyhivatalt, hogy vegye ki a szót az oltalom alatt álló kifejezések sorából, amit az meg is tett.

A Constantin Film egészen máig örülhetett ennek, hiszen leányvállalata, a Rat-Pack-Filmproduktion úgy döntött, a hatvanas évek Winnetou-sikerfilmjei után új filmeket készít. A Rat-Pack tavaly nyáron az albán származású Nik Xhelilaj főszereplésével meg is kezdte a forgatásokat az RTL kereskedelmi tévécsatorna számára.

A nemcsak irodalmi, hanem kereskedelmi szempontból is érdekes figura körülötti évtizedes vitát azonban úgy tűnik, hogy mégis a Karl May Könyvkiadó nyeri.

Nemcsak könyvekről van szó Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Megsértették a függetlenséget

A luxembourgi uniós bírák szerint ugyanis az EU védjegyhivatala megsértette az önállóság és függetlenség elvét. A törvényszék bírálta, hogy a védjegyhivatal ahelyett, hogy önállóan értékelte volna, hogy a Winnetou megjelölés a szóban forgó áruknál és szolgáltatásoknál leíró jellegű-e, a német bíróságok határozatait alapul véve hozta meg döntését. Ennek értelmében a kifejezést leíró jellegűnek nyilvánította, ami azt jelentette, hogy az nem állhat védjegyoltalom alatt. A bíróság emellett azt is kifogásolta, hogy az OHIM felszínesen indokolta meg határozatát.

A törvényszék ítélete miatt a védjegyhivatalnak új határozatot kell hoznia a Constantin Film által benyújtott törlési kérelem ügyében.