Összeházasodott egy sziklával, hogy ne csalják meg

tracey emin
TO GO WITH AFP STORY BY SIMON STURDEE British artist Tracey Emin poses with one of her art works during a press preview of her exhibition 'Where I Want To Go' at the Leopold Museum in Vienna on April 23, 2015. The exhibition will be open to the public from April 24 to September 19, 2015. AFP PHOTO / JOE KLAMAR RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION / AFP / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Megházasodott a világ egyik leghíresebb feminista művésze, Tracey Emin. Nem is akárkivel,  hanem egy kertjében álló jókora kődarabbal, ami, ha másból nem, házastársi hűségből biztos példát mutat.
Vágólapra másolva!

A különös esküvőre igazából már tavaly nyáron sor került, ám Emin csak most állt ki vele a nyilvánosság elé. Az ikonikus művész Azért sírtam, mert szeretlek című kiállítása nemrég nyílt meg Hongkongban, ennek kapcsán beszélt szerelmi életéről.

Valahol egy tengerre néző dombon ott van ez a gyönyörű, ősi szikladarab, és nem megy sehova. Mindig ott lesz és vár engem" - mondta a The Art Newspapernek.

Tracey Emin Forrás: AFP/Joe Klamar

Emint azok a bensőséges hangvételű levelek inspirálták a szerelem spirituális szintre emelésére, amelyeket II. János Pál pápa írt egy filozófus barátjához, Anna-Teresa Tymienieckához. Kettejük levelezését nemrég dolgozta fel a BBC is. "Teljesen lenyűgöztek, hisz tökéletesen illusztrálták, hogy a szerelem milyen sok formában jelentkezhet, és

minél komplexebb, annál szenvedélyesebb"

- mondta a művész.

Semmitől nem riad vissza

Tracey Emin a 80-as években robbant be a köztudatba a brit művészeti élet fenegyerekeként, az ezredfordulón a rangos Turner-díjjal tüntették ki, mára pedig a Royal Academy of Art tagja, és a nyolcadik művész a történelemben, akinek saját termet szentelt a Tate Galéria.

Megtalálta az örök szerelmet Forrás: AFP/Ben Stansall

Vallomásos és kíméletlenül őszinte művei gyakran zavarba hozzák a nézőt közvetlenségükkel,

Emin nem riad vissza az olyan kényes témáktól sem, mint az abortusz vagy a nemi erőszak.

Sokan már a művek címeit is költőinek tartják, egy két példa erre: Elfelejtetted megcsókolni a lelkem, A pinám félelemtől nedves. Híressé vált a Mindenki, akivel lefeküdtem, 1963-1995-ig című installációja, amelyben egy sátorra varrta fel azok nevét, akikkel viszonyt folytatott ebben a három évtizedben.

"Az én ágyam", illetve "Az én hibám" Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Napogig piált és dohányzott

Egyik legnagyobb visszhangot kiváltó műve a (lefordíthatatlan szójátékkal megspékelt) My bed című installáció volt: ennek keretében saját bevetetlen ágyát állította ki, amelyben napokig piált, dohányzott, evett, aludt és szeretkezett, nem rejtve el a múzeumlátogató szeme elől a plüssállatot, a használt óvszereket és a vérfoltos bugyit sem.