Focipályák kellenének a Ligetbe, nem múzeumok

kukorelly endre kertem címlapi
Vágólapra másolva!
Kukorelly Endre író gyerekként minden nap a Ligetbe járt focizni, most a civilek hívták tiltakozni a kivágott fák halmai közé. A politikusok nem oldják meg helyettünk a politikát, mondja.
Vágólapra másolva!

Katasztrófa. Talán ez a szó hangzik el a legtöbbször a ligeti alkonyban, a dicstelen halált halt, Kertem nevű kocsma – vagy inkább családi szabadidőközpont – helyén. A bontás már megindult, a vécéből már hiányzik a vizesblokk, áram helyett csak szabadon lengedező kábelrengeteg van, fény legfeljebb akkor ragyog, ha tüzet gyújtanak.

Nem Baán László lenne az esküvői tanúja Forrás: Origo

Triviális dolgok

És tüzet gyújtani van miből, hiszen a Liget-projekt előkészületei érdekében már itt is megkezdődött a fakivágás: a Kertem területén fogják felhúzni a Magyar Zene Házát. „Katasztrófa” – mondja Kukorelly Endre író, egykori LMP-s politikus, akit a Ligetvédők néven tiltakozó civilek hívtak meg felolvasni, beszédet tartani.

„Baán László behívott magához. Bírom a fickót. Jó, nem ő lenne az esküvői tanúm, de becsülöm, hogy milyen jó kiállításokat hoz össze. Elmondta nekem, milyen szuper dolog lesz ez a Liget Budapest. De szerintem inkább a budapesti roncsházak közül lebontani párat, hogy legyenek zöldterületek,

nemhogy még azt a kevés zöldet is beépítsük!

Kár, hogy ilyen triviális dolgokat sem tartanak evidensnek” – mondja.

Kukorelly hiába ült néhány évet a Parlamentben, a naivságát nem tudták kikezdeni – legalábbis így tűnik abból, hogy hozzáteszi: bízik benne, hogy mégsem valósul meg a projekt. „Ezek a fiúk csak az erőből értenek. Ha a civilek most erőt tudnak mutatni, megijednek és visszakoznak” – bizakodik az író. Vagy az expolitikus.

Kukorelly beszél arról a híres esetéről is, amikor a Parlament körülláncolásakor elragadta a hév, és azt mondta a kamerába: mindenkit meg kéne rázni, és azt mondani, „Ébredj fel, kisköcsög!” „Ha nem is ezekkel a szavakkal, de most is azt mondanám, fel kéne végre ébredni. Nekünk, akik itt vagyunk, van erre lehetőségünk, dumálhatunk az emberekkel. Én például anyukámmal szoktam, reménytelen, de

A nomád táborban eközben nemcsak a szépre száll a füst, mert a tűz már délután óta várja az esti pörköltes lábast. Kukorelly odébbáll, hogy ne fulladjon meg, az egybegyűlt nyugdíjasok és fiatalok közül is helyezkednek néhányan. A tűzhöz közel egy furcsa szerzet alszik szemtakaróval a fején. Magában beszél, néha felkiált. Két rendőr jelenik meg a helyszínen, de csak körbejárnak a rögtönzött büfépult körül, nem zavarnak senkit.

Az a jó, ha az emberben egyensúlyban tudnak lenni a közügyek és a magánügyek: nem jó, ha valaki csak a közügyekkel foglalkozik, de aki csak a magánügyekkel van elfoglalva, az is el van tévedve” – magyarázza Kukorelly. Aztán előveszi egyik korábbi kötetét, és felolvas két novellát.

Senki sem nagyobb barátja a kulturális beruházásoknak Forrás: Origo

Rozsdaövezet

Utána többen gratulálnak, kevesen szélednek szét: sokan maradnak, látszik, nemcsak a felolvasásra jöttek, hanem védeni a Ligetet. Odamegyek Kukorellyhez, megkérdezem, mit gondol arról, hogy nem a rombolás kedvéért, hanem elméletileg európai szintű beruházások kedvéért történik, ami történik.

„Nálam senki sem nagyobb híve a kulturális beruházásoknak, de azt gondolom, nem látványberuházásokra lenne szükség, hanem

a kortárs kultúrát kéne támogatni.

Az iskolában nem is tanulják, hogy létezik kortárs irodalom, csak irodalomtörténet van. De: semmi kifogásom egy ilyen múzeumi negyed ellen, azonban nem egy nagy hagyományú parkba kéne betenni, hanem a Nyugati tér-környéki rozsdaövezetbe” – feleli.

Felvetem: ugyanakkor a Liget jelen állapotában ocsmány és büdös. „Ronda, igen, ezeket az épületeket mind le kell gyalulni, és füves focipályákat, bicikliutakat, Kertem-típusú bulihelyeket kell a helyükre telepíteni, hogy ne a belvárosban legyenek a bulik, hanem itt.

meg fog változni az egésznek a hangulata. Mi gyerekkorunkban mindennap ide jártunk focizni a Ligetbe. Ha itt múzeumok lesznek, nem lehet majd focizni! Ez katasztrófa.”

Nem lehet majd focizni! Forrás: Origo

Lement a nap. A tűz mellett a kongadobos énekelni kezd. A furcsa szerzet egyre hangosabban mormog magában. A kongás egy ideig bírja, aztán odaszól: „Ne beszélj már annyit, baszd meg, elkopik a torkod!”

A háttérben az író a civilekben rejtező erőről beszél.

A Városliget átalakításának támogatói petíciót írtak alá annak érdekében, hogy a Liget Projekt megvalósuljon. Az aláírók között nem csak a kormánypártiságukról ismert művészek, közéleti személyiségek vannak. A petícióhoz a nevét adta többek között Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója is. Ő korábban az első és második Gyurcsány-kormány környezetvédelmi minisztere volt, a politikust az SZDSZ delegálta a kabinetbe. György Péter esztéta, és Lakatos Márk stylist is támogatja a Liget átalakítását. A petícióról bővebben itt olvashat.