Helyben nyomtathatunk könyveket egy könyvesboltban

A test print book is produced from the "Books On Demand"
A test print book is produced from the "Books On Demand" Espresso book machine at the Blackwells bookstore in central London, on April 23, 2009. The service will offer the chance for customers to either produce their own books or print and bind any of over 60,000 books on the Blackwells system in around 5 minutes. AFP PHOTO/Leon Neal / AFP / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
A vásárlók maguk nyomtathatják ki a megvásárolni kívánt könyveket egy hétvégén nyíló párizsi könyvesboltban.
Vágólapra másolva!

A Presses Universitaires de France (PUF) kiadó közleménye szerint a francia főváros szívében nyíló „raktár nélküli” könyvesbolt látogatói táblagépeken válogathatnak mintegy ötezer kötet közül.

Tesztkönyvet nyomtatnak egy hasonló boltban, Londonban Forrás: AFP/Leon Neal

Az Espresso Book Machine nevű nyomtatórobot segítségével pedig mindössze néhány perc alatt kinyomtathatják a megvásárolni kívánt olvasnivalót.

A frissen nyomott könyvek ugyanannyiba fognak kerülni, mint egy hagyományos könyvesboltban, és a vásárlók egyszerre legfeljebb 850 oldalt nyomtathatnak ki.

A nyomtatás nagyjából öt percig tart Forrás: AFP/Leon Neal

„Több ezer könyvünk van, amely iránt olyan alacsony a kereslet, hogy nem éri meg a hagyományos kiadási modell alkalmazása” – mondta Frédéric Mériot, a PUF elnöke, amikor bemutatták a szerkezetet a párizsi könyvvásáron.

Az olvasók táblagépen válogathatnak Forrás: AFP/Leon Neal

Az amerikai Xerox által gyártott könyvnyomtató várhatóan jelentősen csökkenteni fogja a könyvek szállításával és raktározásával összefüggő költségeket.

Nem éri meg a hagyományos kiadási modell alkalmazása Forrás: AFP/Leon Neal

Az Espresso Book Machine-t már számos amerikai egyetemen és néhány amerikai könyvesboltban is használják.