Gyorsan kiadják Umberto Eco utolsó könyvét

umberto eco
Umberto Eco inaugurates the 2015 edition of How Books on March 12, 2015 in Rome, Italy. This year the theme is school and education. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A tervezett májusi kiadás helyett már péntektől az olasz könyvesboltokban lesz Umberto Eco utolsó könyve. A nyolcvannégy éves korában elhunyt olasz író-filozófus búcsúztatását kedden tartják Milánóban.
Vágólapra másolva!

A RAI olasz közszolgálati rádió-televízió egyenesben közvetíti Umberto Eco temetési szertartását, amely mindenki előtt nyitott lesz. A család akarata szerint rövid és egyszerű búcsúztatás helyszíne a milánói Sforza-kastély udvara lesz. Nem lesz egyházi szertartás, többek között a barátai emlékeznek meg a péntek este elhunyt íróról, Milánó városi múzeumai pedig déltől bezárnak a gyász jeleként.

A múzeumok is zárva tartanak miatta Forrás: NurPhoto/Massimo Valicchia/NurPhoto/Massimo Valicchia

Már a héten kiadják

Ezzel egy időben Elisabetta Sgarbi, az Ecóval közösen alapított La Nave di Teseo (Thészeus hajója) nevű könyvkiadó vezetője bejelentette, hogy a héten megjelenik az író legutolsó műve. A Pape Satan Aleppe című, mintegy ötszáz oldalas könyv Umberto Eco 2000-től megjelent közéleti és kulturális írásait gyűjti össze, köztük azokat, amelyeket Minerva levelei címmel Eco a l'Espresso hetilap utolsó oldalán jelentetett meg.

Berlusconiék ellen alapították

Sgarbi elmondta, hogy

amelynek publikálását eredetileg májusra tervezték. A két író és több társuk tavaly alapították az új olasz kiadót a Berlusconi-család birtokolta Mondadori-Rcs kiadói csoporttal szemben, amely az értelmiség egy része szerint uralja az olasz könyvkiadást. Umberto Eco kétmillió euróval finanszírozta az új kiadót.

Könyvek között töltötte az életét Forrás: Leonardo Cendamo/Leemage

Az Isteni színjátékra utal

A Pape Satan Aleppe cím Dante Alighieri Isteni színjátékát idézi. A Pokol hetedik énekének első sorában az alvilági isten Pluto "Pape Satan, pape Satan, aleppe" szavakkal fogadja Dantét és Vergiliust. A mai napig vitatott, hogy pontosan hogyan kell a sort értelmezni.