Menekültek mentőmellényei borítják Berlint

vejvej mentőmellény
Workers attach life vests to the Konzerthaus concert hall in Berlin, Germany, 13 February 2016. Chinese artist Ai Weiwei wants to draw attention to the fate of many refugees who have drowned on their way to Europe. He got the life vests from the Greek island of Lesbos. Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
A Konzerthaus oszlopain 14 ezer is elfér a mellényekből.
Vágólapra másolva!

A kínai művész és társadalmi aktivista, Aj Vej-vej legújabb installációja Berlinben látható: 14 ezer használt mentőmellénnyel borította be a Konzerthaus oszlopait.

A mellények Leszboszból érkeztek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Aj Vej-vej célja az akcióval, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen sok menekült kényszerül élete kockáztatása árán átkelni a tengereken - írja a CNN.

Mellények mentőcsónakkal Forrás: AFP/Jorg Carstensen

A narancsszínű, már nem használt mentőmellényeket a görög Leszbosz szigetéről küldték Berlinbe a helyi hatóságok. Aj Vej-vej korábban ezen a nap mint nap menekültek ezreit fogadó szigeten is bejelentette egy emlékmű felállítását.

Aj Vej-vejnek nem ez az első installációja a menekültválságról Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mehmet Kaman

Az Organization for Migration közlése szerint 2015 folyamán egymillió menekült érkezett a tengeren keresztül Európába. Csak idén január óta már 400-an tűntek el és fulladtak vélhetően tengerbe az útjuk során.