Vágólapra másolva!
A képzőművész végrendeletében rögzítené, hogy ha életében nem állították ki állami múzeumban, a halála után se tehessék meg.
Vágólapra másolva!

Tereskova az El Kazovszkij-kiállításon akadt ki. "Utálom, ha valaki iszonyatimádatba csöppen, csak ahhoz előbb meg kell halnia. Roppantul felháborítónak tartom, hogy El Kazovszkij akkor állíthat ki a nemzeti galériában, ha már eloszlott a teteme" - írta a művész hivatalos Facebook-oldalán.
Elárulta azt is, hogy végrendeletében már intézkedett arról, hogy az el nem adott képeit el kell égetni. De most ennél tovább akar menni.

Tereskova, Nagy Kriszta Forrás: facebook.com/Tereskova-Nagy-Kriszta-x-T

"Azt hiszem itt az ideje egy végrendeletnek, amelyben megtiltom, hogy ez az ország halálom után kiállítson engem a nemzeti múzeumban, ha életemben ezt nem tette meg. Nem támogatok semmilyen akciót, ami a halottakat sztárolja, csak akkor, ha a halott halála előtt már sztár volt" - írta a művész.

Az tény, hogy bár El Kazovszkijnak régóta vannak képei állami gyűjteményekben,

közintézmény a mostani tárlatig nem szervezett a munkáiból egyéni kiállítást.

A művész verseit a Magvető 2011-ben adta ki, a vele készült interjúkat 2012-ben.

A legutóbbi kiállítás, ahol Tereskova műve is szerepelt, a Rendezetlen nőügyek címet viselte és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezték. Tereskovának egyébékként szintén több művét őrzi jelenleg közgyűjtemény.

Az el nem adott képeit el kell égetni Forrás: Facebook/Tereskova

A Magyar Nemzeti Galériába rendezett El Kazovszkij-kiállítás, A túlélő árnyéka február 14-én zárt be. A tárlatot az MNG közlése szerint mintegy 30 ezren nézték meg. A több mint 400 művet bemutató tárlat a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművészének munkásságát vizsgálta.

El Kazovszkij festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, a kiállítás szekciói egy-egy karakteres metszetben mutatták be El Kazovszkijt és művészetét.

El Kazovszkij Kossuth-díjas festőművész az otthonában, 2005-ben Forrás: MTI/Féner Tamás

Az orosz származású, Kossuth-díjas művész 2008 július 21-én halt meg. A kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria és az El Kazovszkij Alapítvány közösen szervezte.