Meghalt a Ne bántsátok a feketerigót! szerzője

Harper Lee amerikai regényíró
(FILES) This November 5, 2007 photo shows US President George W. Bush(Not seen) presenting the 2007 Presidential Medal of Freedom to Pulitzer Prize-winning author Harper Lee in the East Room of the White House in Washington, DC. Publisher Harper announced on February 3, 2015, "Go Set a Watchman," a novel completed in the 1950s and set aside, will be released July 14, 2015. "Go Set a Watchman" is actually a sequel to "To Kill a Mockingbird," even though it was finished earlier. The 304-page book will be Lee's second, and the first new work in more than 50 years. AFP PHOTO/Mandel NGAN / FILES
Vágólapra másolva!
A 89 éves Pulitzer-díjas írónő nemrég az egész világot meglepte bejelentésével, amely szerint beleegyezett a Go Set a Watchman című írásának kiadásába. A regényt még az ötvenes években fejezte be a világtól elvonultan élő írónő.
Vágólapra másolva!

Harper Lee 1960-ben robbant be az amerikai irodalmi életbe a Ne bántsátok a feketerigót! című regényével, amiért a Pulitzer-díjat is megkapta. A könyv számos önéletrajzi elemet tartalmaz: a főszereplő, Scout, Lee-hez hasonlóan egy fiús lány, apja pedig egy kisvárosi ügyvéd Alabamában, akárcsak a szerzőé volt. A főhős barátját, Dillt Truman Capote-ról mintázta Lee, akivel együtt nőtt fel. A könyvből 1962-ben sikeres, több Oscar-díjat nyert film készült. Lee elismerően nyilatkozott az adaptációról, a Scout apját, Atticust játszó Gregory Pecknek pedig közeli barátja lett.

George W. Bush és Harper Lee 2007-ben Forrás: AFP/Mandel Ngan

„Soha nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a történetnek, olyasmi ez, mintha fejbe vágtak volna. [...] Egy kis elismerésre vágytam csak, de amint látják, sokat kaptam belőle, és ez ugyanannyira ijesztő, mintha sosem foglalkoztak volna a könyvemmel” – mondta egy interjúban Lee, akit annyira nyomasztott a siker, hogy vissza is vonult az írástól.

A Go Set a Watchman alapjában véve a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása, de valójában ez készült el hamarabb. Húsz évvel a Ne bántsátok a feketerigót! története után játszódik az ötvenes évek közepének Alabamájában.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

A regényben a felnőtt Scout Finch New Yorkból hazatér Maycomba, hogy meglátogassa apját, Atticust. Szeretné megérteni apja viselkedésének mozgatórugóit, és szeretne tisztába jönni a szülővárosával és gyermekkora helyszínével kapcsolatos érzéseivel.

A Go Set a Watchman az első Harper Lee-könyv azóta, hogy 1960-ban kiadták a Ne bántsátok a feketerigót! című művet, amelyből az elmúlt több mint 50 évben mintegy 40 millió példány fogyott.

A kötet magyar borítója Forrás: Origo

A regény 2015 novemberében magyarul is megjelent Menj, állíts őrt! címmel. A megjelenéshez időzítve kiadták a Ne bántsátok a feketerigót! újrafordítását is.

Lee szülővárosában, az alabamai Monroeville-ben az 1950-es évek hangulatát megidéző programokkal fogják megünnepelni az új regény megjelenését.