Balog Zoltánhoz fordulnak a független színházak

poszt, athéni, timon,
Vágólapra másolva!
Hiába tárgyalt Hoppál Péter államtitkár, idén a tavalyinál is kevesebb támogatás jut a független színházaknak, akik a „kivéreztetés” miatt a miniszterhez fordulnak.
Vágólapra másolva!

Három nappal a törvényben meghatározott határidő előtt közzétették a független színházak támogatásáról szóló pályázatot, de a keretösszeg minden várakozásnál alacsonyabb, ráadásul a társulatok augusztus végéig, szeptember elejéig nem juthatnak hozzá a majd megítélt, a teljes 2016-os évre szóló támogatáshoz.

A szövetség szerint lassú kivéreztetés zajlik (jelenetkép az Ódry Színpad Athéni Timon című előadásából) Forrás: Badinszky-Tolvaj Annus

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ezért nyilatkozatot tett közzé, amelyben leírják: bár Hoppál Péter állítólag tárgyalt a keretösszeg növeléséről a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a tárgyalások láthatóan nem voltak sikeresek, hiszen a tavalyinál idén 40 millió forinttal kevesebb a működési támogatás keretösszege. Ráadásul főként a kezdő, pénztelen társulatok támogatására létrejött inkubátorházak szenvednek a forráshiánytól. A keretösszeg ráadásul – a FESZ számítása szerint – mindössze a társulatok harmadának támogatását teszi lehetővé.

Nem hiszik el, hogy ne lenne elegendő forrás Forrás: flickr

A FESZ ezért kijelenti: nem hiszik el, hogy ne lenne elegendő forrás az egyetlen stadion építései költségének töredékét igénylő területre, így személyesen Balog Zoltán minisztert szólítják meg a helyzet rendezése érdekében.

A szövetség teljes közleménye itt olvasható:

„A Független Előadó-művészeti Szövetség üdvözli, hogy Emberi Erőforrások Minisztériuma három nappal a törvényben meghatározott határidő előtt közzétette a minősítéssel nem rendelkező színházak és táncegyüttesek 2016. évi működési támogatására vonatkozó pályázati kiírást.

A minisztériummal folytatott őszi egyeztetések során ugyan az derült ki, hogy közös célunk, hogy mielőbb – lehetőség szerint 2015-ben – megjelenjen a felhívás, s így a támogatott szervezetek már 2016 májusában hozzájuthassanak az éves támogatásukhoz, de amikor az új év elkezdődött, s a kiírás a konkrét, a többszöri tárgyalások során elhangzott ígéret ellenére mégsem jelent meg, a kultúráért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatta az érdekképviseleti szervezeteket, hogy keveselve a teljes pályázat keretösszegét, Hoppál Péter államtitkár úr a Nemzetgazdasági Minisztériummal tárgyal és személyesen követ el mindent azért, hogy – szemben az elmúlt évekkel – idén a teljes független szféra, a nemzetiségi és a szabadtéri színházak támogatása szabad szemmel is látható mértékű legyen. (Vö. Markó Iván társulatának elhíresült 150 millió forint összegű, rendkívüli kiegészítő támogatásához képest a teljes táncművészeti terület működési keretösszege idén 166 millió forint, amelyet körülbelül 25 társulat között osztanak fel.)

Az aláírók

A Független Előadó-művészeti Szövetség tagsága 2015 júliusában választott új elnökséget. A három vezető azóta társelnökként irányítja a civil szervezetet. Bemutatkozásukban ez olvasható:
„Kovács Zita, a Manna Egyesület és a FESZ jogtanácsosa, aki a kulturális közigazgatás területén szerzett tapasztalatait is hasznosítja az előadó-művészeti szervezetek érdekében folytatott képviseleti és jogi tanácsadási munkája során, 2014 óta a szövetség alelnöke.
Lengyel Anna dramaturg, az elsősorban szó szerinti dokumentumszínházáról ismert PanoDráma alapítója és vezetője. Kőszínházi múltja, valamint kiemelkedő nemzetközi tapasztalata és kapcsolati hálója, is segítségére lesz munkájában.
Nagy Zoltán táncos, koreográfus, a Sín Kulturális Központ alapítója és vezetője. Infrastuktúrával nem rendelkező alkotók és együttesek támogatásán és hazai produkciós házak elismertetésén a befogadóhelyek rendszerbe helyezésén dolgozik. már évek óta."

A február 12-én megjelent kiírás keretszámai alapján Hoppál úr tárgyalásai mérsékelt sikerrel jártak.

Eredményei, hogy a működési támogatás keretösszege 40 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi évben, a nyertes pályázók pedig várhatóan csak augusztus-szeptember körül juthatnak hozzá a támogatáshoz, így ismét fejleszthetik azt a készségüket, hogy fél évig a semmiből működjenek, ellenben teljesítsék a pályázatban előírt szakmai és pénzügyi feltételeket. A legnagyobb vesztesek azok, akiknek a munkája nem a jegybevétel nagyságával mérhető, hanem társadalmi szerepvállalásuk eredményeivel.

Figyelemreméltó az is, hogy a táncművészet mellett éppen azoknak a szervezeteknek a támogatási keretösszege csökkent húszmillió forinttal, amelyeket a teljes színházi, táncszínházi szakma érdekében meg kellene erősíteni, így a befogadó színházaké, a produkciós házaké és az ernyőszervezeteké – vagyis azoké a szervezeteké, amelyek inkubátorként működhetnek a pályakezdők és a külön céget működtetni nem szándékozó alkotók számára. E kategória kiemelt fontosságát a FESZ elnöksége az államtitkársággal folytatott többhavi egyeztetés során minden alkalommal részletesen indokolta, s a tárgyalópartnerek reakciójából úgy tűnt, ők is megértették ezt a szempontot. A kiírás ennek az ellenkezőjét tanúsítja.

Hoppál államtitkár úr erőfeszítéseit köszönjük, de mert a probléma láthatóan meghaladja a kulturális államtitkár kompetenciáját, Balog Zoltán miniszter urat szólítjuk meg, és kérjük, hogy haladéktalanul intézkedjen a támogatási keretösszeg felemelése érdekében.

A 100-nál több előadó-művészeti szervezet támogatására meghatározott keretösszeg 2016-ban 1,027 milliárd forint. A szervezetenként legalább 3, legfeljebb 50 milliós támogatási összeg a már amúgy is megtizedelt pályázók körülbelül harmadának támogatását teszi lehetővé.

A kormányzat e szervezeteket érintő kulturális politikája 2010 óta a lassú kivéreztetés módszerére épül, és a legkisebb mértékben sem számol azzal, hogy több évtizedes művészeti munkát tesz tönkre és szinte teljesen ellehetetleníti a pályakezdők számára a belépést, a működő alkotócsoportok, szervezetek számára a fejlődést, a továbblépést. A támogatási rendszerben lényeges tartalmi változások nem történnek: a támogatási keretek folyamatosan csökkennek, az adminisztratív kötelezettségek egyre gyarapodnak, míg a döntéshozókban nincs igény a valós támogatási szükségletek felismerésére, hatékony támogatási konstrukciók kidolgozására.

Hogy a politikusok is értsék, az összeg, ami hiányzik, töredéke egy fedett sportlétesítmény (lánynevén: stadion) árának.

Olvassuk a költségvetési törvényt, NEM hisszük el, hogy nincs pénz.

Ismerjük a Kormány ad hoc támogatási döntéseit, NEM hisszük el, hogy nincs pénz.

A FESZ elnöksége javasolja a tagszervezetei képviselőinek, művészeknek és a háttérben dolgozó művészeti szakembereknek, hogy mint a kormányzat által évek óta semmibe vett szakmai közösség tagjai, csatlakozzanak a mai napra szervezett pedagógustüntetéshez.

A FESZ elnöksége: Kovács Zita, Lengyel Anna, Nagy Zoltán”