Phil Collins 65 évesen már alig bírja tartani a dobütőt

phil collins
EXCLUSIVE - British singer, songwriter and producer Phil Collins answers journalists' questions during a dpa-interview in Stuttgart, Germany, 21 November 2013. He wrote the music for the musical "Tarzan," which will premiere at Stage Apollo Theater on 21 November 2013 in Stuttgart. Photo: BERND WEISSBROD
Vágólapra másolva!
Apróhirdetés útján került a Genesisbe, amelynek először dobosa, majd frontembere lett. Szólóban is sikeres volt, hét Grammy-díjat kapott, és több százmillió lemezt adott el pályája során, de ma már alig bírja tartani a dobütőket. 65 éve született Phil Collins. 
Vágólapra másolva!

"Nagyon szeretem, mikor valaki odalép hozzám az utcán, és mond valami egyszerűt, hogy mennyire kedveli ezt vagy azt a dalomat.

- mondta Phil Collins, aki évek óta nyugdíjba vonult, de mostanában fontolgatja a visszatérését.

Phil Collins 65 éves Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Weissbrod

Dobost kerestek

Collins London egyik nyugati kerületében, Chiswickben született. Ötévesen kapta első játékdobját, majd

ahogy nőtt, úgy nőtt dobjainak nagysága és száma is.

Példaképe Ringo Starr és Buddy Rich volt. Miután túl volt az első zenekar-alapításon, gyerekszínész lett, szerepelt az Oliver című musicalben, és feltűnt a Beatles Egy nehéz nap éjszakája című filmjében is. Igazán mégis a zene vonzotta, tizennyolc évesen bevették a fiatal zenészekből álló Flaming Youth nevű csapatba, amely egy év és egy viszonylag sikeres album után, 1970-ben feloszlott.

Ekkor figyelt fel a Melody Maker című zenei újság egyik hirdetésére, amelyben egy Genesis nevű együttes dobost keresett.

A meghallgatás sikeresnek bizonyult, tagja lett a progresszív rock egyik nagy csapatának.

A Genesis a hetvenes évek első felében, főként a frontember Peter Gabrielnek köszönhetően, konceptalbumaival, igényes zenéjével és szövegeivel szakmai körökben egyre nagyobb elismertségre tett szert, de viszonylag szűkebb közönséget ért el.

Arany- és platinalemezek sorakoztak

Peter Gabriel 1975-ben kivált, hogy szólóban folytassa. Utódját 400 jelentkező közül sem tudták kiválasztani, végül úgy határoztak, hogy Collins jöjjön előre a mikrofonhoz a dobok mögül. A döntés helyesnek bizonyult, az is kiderült, hogy hangja meglepően hasonlít Gabrieléhez. Két albummal később a gitáros Steve Hackett is távozott, de a trióvá zsugorodott együttes népszerűsége mégis tovább növekedett, amihez persze hozzájárult, hogy

a zene a kommerszebb hangzás, a poposabb vonal felé tolódott.

Egymást követték a listavezető arany- és platinalemezek: Duke, Abacab, Genesis, Invisible Touch, We Can't Dance. A stúdiófelvételeken Collins énekelt is, dobolt is, utóbbit a koncerteken jó barátjának, Frank Zappa egykori dobosának, Chester Thompsonnak engedte át.

1981-ben adta ki első szólóalbumát Face Value címmel, amely kelendőbb lett, mint bármelyik Genesis-korong, csak az Egyesült Államokban több mint ötmillió példány fogyott belőle.

Minden díjat besöpört

Sokáig össze tudta egyeztetni szólókarrierjét és munkáját az együttessel, hol szólóban, hol társaival turnézott, készített felvételeket. A kilencvenes évek közepén lépett ki az akkor már három éve hallgató Genesisből, néhány évre rá sikerült újra többszörös platinalemezt produkálnia legnagyobb slágereinek albumba gyűjtésével.

1999-ben a Tarzan című rajzfilmhez írott You'll be in My Heart című dala 19 hétig vezette a listákat Amerikában, és megkapta az Oscar-díjat is a legjobb eredeti filmdal kategóriában. Grammy-díjból hetet őriz vitrinjében, és kapott két Golden Globe-ot is.

A Genesis tagjaival sokévnyi haragtartás következett, a billentyűs Tony Banks és a gitáros Mike Rutherford 1997-ben Calling All Stations címmel Ray Wilson énekessel készített albumot. A nagy trió csak tíz évvel később, 2007 nyarán állt ismét össze egy óriási sikerrel, telt házas arénákban lezajlott világ körüli turnéra.

Alig bírja tartani az ütőt

Collins a színészkedéssel is kacérkodott. Feltűnt a Miami Vice című tévésorozatban és Steven Spielberg Hook című mesefilmjében.

A zenésznek az elmúlt években számos egészségi problémával kellett megküzdenie: a hangos zenétől károsodott a hallása, problémái támadtak a gerincével, az állandó dobolástól pedig a kezében lévő idegek sérültek meg, ma már a dobverőket is alig bírja tartani.

"Közel sem dobolok úgy, mint régen, de nem ez zavar igazán.

Mikor képtelen vagy az ütőt normálisan tartani, rájössz, hogy vannak ennél fontosabb dolgok, mint például egy kenyér vagy egy sajt felszeletelése" - mondta Collins fájdalmairól.

Könnyen elcsábul, ha a visszatérésről van szó Forrás: AFP/Carl De Souza

2011-ben bejelentette visszavonulását, hogy gyermekeinek szentelhesse magát, azóta többször keltek szárnyra kósza hírek és pletykák a visszatérésével kapcsolatban. Tavaly azt nyilatkozta, hogy új szólóalbumot és visszatérő turnét tervez, amit nem mindenki fogadott kitörő lelkesedéssel, még aláírásgyűjtés is indult a visszatérése ellen. Ám Collins inkább a pozitív visszajelzésekre koncentrál:

"Találkoztam egy csomó emberrel, akik arról győzködtek, hogy vissza kéne térnem. Az a helyzet, hogy könnyen elcsábulok"

- mondta tavaly a The Telegraphnak, így valószínű, hogy hamarosan újra a színpadon áll majd.