A marslakó szerencsésen megérkezett Pestre

szerb antal
Budapest, 2001. október 17. "Örökre a kék virág lovagja, és talán bohóca maradok" címmel kiállítás nyílt október 17-én Szerb Antal születésének 100. évfordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A tárlat 2002. áprilisáig tart nyitva. A képen: Szerb Antal portréja. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Szerb Antalt 71 éve ezen a napon verte agyon egy nyilas keretlegény a balfi munkatáborban, ahogy ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui náci haláltábor is.
Vágólapra másolva!

Az Utas és holdvilág szerzőjének művei idén már közkincsnek minősülnek, így szabadon letölthetők lesznek az Országos Széchenyi Könyvtár munkájának köszönhetően a Magyar Elektronikus Könyvtárból.

A könyvtár munkatársai folyamatosan töltik fel a műveket, olvashatjuk a könyvtár mikroblogján.

Az elmúlt hetekben digitalizálták

  • a Budapesti kalauz Marslakók számára,
  • a Madelon, az eb,
  • a Magyar irodalomtörténet,
  • A Pendragon-legenda,
  • az Utas és holdvilág,
  • és A világirodalom története című írásokat.

A közeljövőben várható A varázsló eltöri pálcájá-t, A királyné nyaklánca: igaz történet és a Hétköznapok és csodák című művek.

71 éve ezen a napon halt meg Szerb Antal Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Szeretetteli irónia

Szerb Antal két legsikeresebb regénye A Pendragon-legenda, amely szerencsésen ötvözi a kalandregényt, a krimit, a kultúrtörténetet és mindezek paródiáját, valamint az Utas és holdvilág, ami egy önmagát kereső ember önelemző története.

Egy 1934-es kiadás borítója Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár

Irodalomtörténeti munkáiban a magyar irodalom jeles és kevésbé jeles alakjait egyszerűen leemelte a piedesztálról, emberközelbe hozta őket és műveiket, csodálat és

megrendültség helyett szeretettel teli iróniával, humorral írt róluk.

Nem kevésbé olvasmányos és nem kevésbé szentségtörő az 1941-ben megírt A világirodalom története sem, amely a második világháború után okozott zavart a szovjet fejezet miatt, és csak jóval később jelenhetett meg teljes egészében.

A marslakó lekeféli ruhájáról a csillagport

A munkatársak a MEK-re feltöltött művek első mondatait is összegyűjtötték. Például:

"A Marslakó egy szép nap szerencsésen megérkezett Pestre, szobát vett ki a Bristolban, lekefélte ruhájáról a csillagok porát és telefonált nekem, hogy megbeszélésünk értelmében mutassam meg neki a Várost." (Budapesti kalauz Marslakók számára)

"Bátky János, dr. phil., életének szürkesége ellen különféleképpen védekezett. Gyermekkorában néha sikerült csokoládéevés közben azt képzelnie, hogy szalámit eszik. Később nagyon szerette a kevert italokat. A gin a vermuthban olyan volt, mint meghalt fenyőerdők erőteljes kísértete. A vörösborba curaçaot lehetett önteni és az olyan volt, mint egy tizenhatéves kislány, aki azóta már biztosan férjhez ment. A nők arcát következetesen elfelejtette." (Madelon, az eb)

"Üdvözöljük az olvasót, tiszteletteljesen és csendes örömmel. Olyan időket élünk megint, mint amilyen a magyar irodalom heroikus kora, Kazinczy és Kölcsey napjai voltak: a belső parancsra érdeklődők úgy megfogyatkoztak, hogy ma a magyar írás sorsával foglalkozni újra nemzeti tett." (Magyar irodalomtörténet)

Kolozsváry Sándor rajza az 1935-ös könyv borítóján Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár

Közös kultúrkincs

Elég kicsi az olyan művek aránya, amelyek még a szerző halála után 70 évvel is rendszeresen elhangoznak, kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ezek a művek valóban

a közös kultúrkincs részét képezik, és ezt a jogi szabályozás is elismeri

a szerzői jogi védelem megszűntével.

A védelmi idő lejártának kettős hatása van. A pozitív oldala, hogy a művek felhasználói könnyebben tudják kiadni, előadni a műveket, ugyanakkor a szerzői jog kizárólagosságának elveszésével a vállalkozók kevésbé ösztönzöttek a kiadásra, hiszen előfordulhat, hogy azonos című, gyengébb minőségű, de olcsóbb kiadványokkal kell majd versenyezniük.