Friderikusz keményen kiosztott egy írót

Friderikusz
Vágólapra másolva!
A műsorvezető szerint hazudott Szerbhorváth György. Az író elnézést kért az eset miatt, és sajnálja, hogy nem elég okos a tévéhez.
Vágólapra másolva!

Az író, kritikus és szerkesztő Szerbhorváth György a Litera előszilveszteri programján olvasott fel egy szöveget, ami aztán megjelent magán az irodalmi portálon is.

Friderikusz Sándor levelet írt Forrás: TV2

A szövegben szó esik Friderikusz Sándorról és az ATV-n futó beszélgetős, közéleti műsoráról, illetve a horvát-szerb háborúról:

"Múltkor felhív a Friderikusz, hogy lesz-e horvát-szerb háború a menekültek miatt. Hát, mondom, szerintem nem lesz. A hangjából némi sajnálatot éreztem ki, mert ha nincs háború, nincs téma se a jövő heti műsorba – pedig milyen nagyszerű lenne, hogy én épp akkor szerepelek, bréking nyúz, kitört a háború. Így maradtam le a magyaros világhírről. Talán majd legközelebb nagyobb szerencsém lesz, és kitör a háború".

A részlet miatt Friderikusz Sándor helyreigazítást kért a portáltól, és keményen kiosztotta Szerbhorváth-ot is. A Litera közölte Friderikusz levelét is teljes terjedelmében.

A „Szerbhorváth úr”-nak címzett levélben az áll, hogy a szóban forgó eset négy hónappal ezelőtt történt, és arról az író többszörösen nem mond igazat.

"1. Nem igaz az, hogy szeptemberben azzal a kérdéssel hívtam fel, hogy lesz-e horvát-szerb háború, a menekültek miatt! (Ennél sokkal kifinomultabb a megközelítési módunk.) Azért hívtam, ezt mondtam Önnek akkor is, mert szerettünk volna egy a szerbekhez értő szakembert találni, akivel műsorunkban megbeszélhetjük, mi az oka a szerb-magyar összeborulásnak, szemben az akkortájt kiéleződött magyar-horvát viszonnyal.

2. Az meg aztán tényleg szemenszedett hazugság, amit ugyancsak állít előadásában-írásában, hogy ti. a hangomból »némi sajnálatot érzett ki, mert ha nincs háború, nincs téma sem a jövő heti műsorba«!"

Friderikusz arról is írt, hogy elvárja a bocsánatkérést:

"Szégyellheti magát azért, hogy egy teljesen jóindulatú kezdeményezést (lásd alább a szeptemberi levelemet!) Ön kiforgat, csak azért, hogy nevemmel az előadásában hencegjen (»Múltkor felhív a Friderikusz«), miközben azt egy primitív hazugsághoz igazítja!

Elvárom, hogy levélben bocsánatot kérjen tőlem, és azt is, hogy a jövőben mindenféle minőségében szíveskedjék tartózkodni a személyemre való hivatkozástól, különösen a butácska fantázia-játékaiban mellőzzön, azt kérem!"

Szerbhorváth 2000 óta a veszprémi Ex Symposion folyóirat szerkesztője, és 2003 óta az újvidéki Multirádió munkatársa. Jelent meg könyve Vajdasági lakoma, illetve Spájz címmel.

Szerbhorváth György bocsánatot kért Forrás: jegy.hu

Az író a Librarius kulturális portál szerint bocsánatot kért Friderikusztól "ha és amennyiben a személyiségét sértette volna, és sajnálja, hogy nem elég okos ahhoz, hogy beférjen a tévébe".